Nu är 80-talets it-girls tillbaka

Lili & Susie gör comeback i Melodifestivalen

Med högsprejade luggar, spetsvantar och glossiga läppar i rött och rosa slog systrarna Päivärinta knockout på Sverige i slutet av 80-talet.

Nu är det dags igen. Lili & Susie gör comeback – i Melodifestivalen.

Det känns som om åren stått stilla sedan jag såg konserten med Lili & Susie på Gustavsvik i Örebro, någon gång i slutet av 80-talet. Spray i luggarna, pastellfärger och en lång rock och vi är tillbaka i tiden.

Då, skrek killarna sig hesa över ”Oh Mama” och vi tjejer blängde avundsjukt på de snygga smäckra systrarna som åmade sig i strålkastarljuset.

Glitter och glamour

Men vi ville ju ändå vara där, för fenomenet Lili & Susie var ”it” då på 80-talet, själva essensen av glitter och glamour, med en skön mix av ouppnåelig gudinnestatus och jordnära folkparkskänsla. Och vem skulle vi härma? Lilis ljusrosa läppar eller Susies knallröda?

Och nu är de tillbaka – för andra gången i Melodifestivalen. Var har de hållit hus alla dessa år?

Festivalcomeback

Egentligen tjuvstartade de redan 2007 på Regnbågsfestivalen i Malmö, nästan på dagen tio år efter att de senast stod på scenen tillsammans och 20 år efter genombrottet. Och i somras körde de ”Oh Mama” för en gungande Pridefestival. Men för den stora publiken blir Melodifestivalen systrarnas riktiga comeback.

Kommer ni ha rosa och rött läppstift nu också?

–?Ja, jag vill nog ha åtminstone rosa läppstift, säger Lili.

–?Nä, kanske en liten känsla av hallonrött men inte sådär knallrött som jag hade då..., säger Susie.

Vilket är ert sämsta gig någonsin?

–?Det var när vi tappade rösterna på grund av halsinfektion på en konsert i Dalarna. Det var en stor publik och vi kunde verkligen inte sjunga. Samma sak hände nu på julgalan i Karlstad när Lili tappade rösten. Då är det bra att vara två så att den ena kan sjunga alla leads och den andra bara göra så gott det går, säger Susie.

–?Det läskigaste giget var på en konsert när killarna längst fram klämdes mot staketet och vi fick stoppa konserten och kalla på ambulans och börja dra upp folk på scenen. Det låg avsvimmade killar i hela logen. En stackare hade tappat byxorna när han drogs upp på scenen.

Det konstigaste giget då?

–?En gång fanns det ingen mikrofon när vi kom. Vet inte riktigt hur de hade tänkt sig att det skulle gå till.

Vilket är ert starkaste och bästa minne från den tiden?

–?När ”Oh Mama” kom med på ”Listan” i TV. Vi hade gjort en video och när den visats blev det plötsligt världens tryck på våra spelningar och det kunde vara 1?000 personer som inte kom in för att det var fullt. Varenda spelning var hysterisk!

Hänger guldskivorna på väggen?

– Ja! Självklart.

Får ni fortfarande friarbrev?

– Ja! Det kommer lite ibland. Det tydligaste är när en skickade ”Hemmets kokbok” och en ring till mig i ett kit. Han skrev att han hade traktor också. Kanske ville han att jag skulle lära mig laga mat och bli bondmora, skrattar Lili.

–?Och det här var ju innan ”Bonde söker fru”, säger Susie.

Hur är det med groupies då, det hade ni väl?

–?Ja groupies var det gott om, de tog sig till och med in på vårt hotellrum en gång och låg där och sov när vi kom, så vi fick kasta ut dem. En del har skjutit in kontokortet under dörren på hotellrummet och försökt impa på konstiga sätt. Några hänger med än och det största fanset Bimboboy har gjort en fantastisk My Space-sida om oss på www.myspace.com/lilisusie. Det kommer jättegulliga brev fortfarande och man blir lika glad varje gång.

På 80-talet kunde man bara skilja er åt genom läppstiften – är ni väldigt lika till sättet också?

–?Vi är lika fast olika. Vi lever helt olika liv, en lever småbarnsliv och en med vilda djur. Vi har olika kroppsspråk men kan ibland säga exakt samma saker. Men folk

tror fortfarande ibland att vi är tvillingar och ibland känner de bara igen oss när vi kommer båda två.

Umgås ni alltid privat?

–?Nej vi har inte umgåtts så mycket, vi bor fem mil från varandra men vi har ju setts genom åren och pratar regelbundet i telefonen. Vi var väldigt täta när vi växte upp däremot och syskonkärleken är stark.

Fungerar samarbetet lika bra nu som förr?

–?Vi har ofta dispyter men vi kompletterar ändå varandra och Lili & Susie-konceptet fungerar fortfarande.

Ni har alltid varit otroligt engagerade i miljö och djurfrågor. Är ni det fortfarande?

–?Ja så mycket vi kan och hinner.

–?Jag jobbar ju heltid sedan flera år tillbaks med att vårda sjuka vilda djur, säger Lili.

Hur är skillnaden mellan 80- talets Lili & Susie och 2009 års duo?

–?Erfarenheten såklart. Vi har erfarenhet som artister och som människor, vi har lärt oss hantera såväl motgångar som medgångar, säger Susie.

–?Jag har jobbat med döende djur, det tar mycket och bitvis är jag helt uttömd på känslor, samtidigt som jag inte kan sluta med det för det är viktigt att få ut budskapet om djur i nöd. Det är skönt att tänka på något annat ibland och musik är ju så mycket glädje. Jag märker att jag saknat det så mycket, säger Lili som driver en slags vårdcentral för vilda djur på Djurens Ö utanför Stockholm.

Det blir en rejäl comeback i vår, med 10 nya avsnitt från Djurens Ö på TV4, en Best of-platta och så Melodifestivalen med bidraget ”Show me heaven”.

Kommer vi att få en ny Lili & Susie-feber i sommar?

–?Ha ha det vet vi inte. Vi hade sagt att vi aldrig skulle vara med igen i Melodifestivalen, sist var ju med ”Okey Okey” för 20 år sen och då kom vi femma. Men den här låten var så himla bra, en riktig smällkaramell som känns både modern och 80-tals disco-inspirerad. Ingen kommer stå stilla! Men idag har vi andra saker som är viktigare för oss, så vi planerar inte att ägna oss på heltid med det här igen.

Finns det några hangups inför comebacken?

–?Nej, vi känner oss avspända. Det ska bli kul med comeback, det är en rolig stämning och det känns kul att vara tillbaks i hetluften ha ha ha.

–?Jag försöker att inte ha för stora förväntningar och att inte ta ut något i förskott, säger Lili.

Vad är det värsta som kan hända?

–?Den enda oron som finns är om vi är taskiga i halsen eftersom det är en sånglåt som kräver mycket röst. Men annars så är vi så gamla att det bara är att köra på. Visst vill vi vara i tipp topp men det är inte längre hela världen om man skulle till exempel snubbla på scenen, även om det självklart inte är kul. Det är en skön känsla att känna sig så glad och sugen på vår comeback och vi gårinte under ifall det inte går så bra som vi hoppas på! Vi har vårt ändå både som Lili & Susie och våra solo­karriärer. Det är inte lika mycket som står på spel nu som förr.

Blir det spetshandskar och 80-tals pasteller?

–?Nej det blir inte någon 80-tals nostalgi, då blir det lätt parodi av det hela. Vi har sagt att det inte blir för avklätt och numret ska inte vara för avancerat för vi vill inte utmana ödet...

Så ingen ångest alls då?

–?Jooooo, säger Lili.

–?Näääää, säger Susie.

Ni hade farvälspelning på Pride för 10 år sen och då kunde alla i publiken både texterna och era danssteg. Är ni gayikoner?

–?Vi har väldigt många fans inom gayvärlden, de gillar vår musik och image och vi gillar dem. Så vi hoppas att alla från Pride och alla 70-talister tittar när vi är med, för det är många svåra konkurrenter i vår uttagning så vi behöver allt stöd vi kan få!

Vem kommer stå längst tid framför spegeln?

–?Det blir nog Lili nu. Jag har lärt mig att fixa i ordning mig snabbt sen jag fick barn. Men vi är inga snobbar eller särskilt kläd-

eller sminkintresserade så hon står nog inte så länge där hon heller.

Några åldersnojor?

–?Från och till. Men jag har en skön ålder på ett sätt nu, även om jag inte vill bli äldre. Denna ålder är perfekt tycker jag. Men jag tror det är viktigt att leva i nuet, då bryr man sig inte så mycket om nojor. Inte tänka på sånt som kommer eller det som varit. Då känner du dig aldrig gammal och utstrålar ungdomlighet, säger Lili.

–?Det är väl mer det att man ser fler i ens omgivning som drabbas. Vår älskade pappa Paavo gick bort för några år sedan, vänner drabbas av sjukdomar och flera har gått bort, det är tufft och gör oss påminda om att leva och njuta av nuet. Som ung låg det där långt borta. Man har lärt sig att inte ta något för givet, säger Susie.

Är ni inte rädda att publiken kommer jämföra er med dåtidens Lili & Susie?

–?Nej då får de väl göra det i så fall. Kvinnor över 40 är ju heta nu! Och jag tycker absolut att vi kan vara lika snygga nu som vi var när vi var 20 år.

Lili berätta en hemlighet om Susie som är okänd för publiken.

– Hon är väldigt intresserad av blommor och oerhört duktig på att måla.

Susie berätta en hemlighet om Lili som är okänd för publiken.

–?Hon är otroligt duktig på att baka sockerkakor och så är hon ett stort Tin-Tin fan. Dessutom är hon professionell filmare och filmar det mesta i sin tv-produktion själv.

Publisert: