Blåsta på Körberg

Av: Klas Granström

Publicerad:
Uppdaterad:

Stjärnan sjukskriven från ”My fair lady” – men publiken fick inget veta: Rent skit

1 av 4
”Vi har betalat fullt pris, och ingen visste något. Det är svagt, mycket svagt”, säger Göte Axelsson, Gunnel Lundström, Margareta Olsen och Liia Nilsson som rest med en gruppresa från Eskilstuna.

Tommy Körberg ställer för andra helgen i rad in sin medverkan i succémusikalen ”My fair lady”.

Men teatern väljer att inte meddela sin publik om stjärnans skada.

– Rent skit! Att vi inte har fått reda på det, jag hade velat byta min biljett, säger Liia Nilsson som åkt buss med 50 personer från Eskilstuna.

Redan en timme innan den prisbelönta musikalen startade sin sena föreställning i går kom busslaster med publik från olika delar av Sverige.

”My fair lady” är utsåld hela våren och många som kommer är privatpersoner som har betalat dyrt för bussresa, mat, biljett och hotell i huvudstaden.

Men det publiken – som betalat upp till 595 kronor för en teaterbiljett – inte vet är att musikalens stjärna Tommy Körberg, 60, inte kommer att stå på scenen.

Han opererades för en knäskada den 6 april och har nu fått förlänga sin sjukskrivning.

– Han satte ner foten fel i torsdags och skadade på nytt sitt knä, säger arrangören Vicky von der Lancken, som även är chef på Oscarsteatern.

Körberg har ställt in sin medverkan i helgens alla fyra föreställningar.

”Det är mycket svagt”

– Skämtar du? Är han inte med? Det är mycket svagt att de inte meddelar oss på något sätt, säger Gunnel Lundström från Eskilstuna.

Nöjesbladet pratar med ett 20-tal personer och ingen vet något. Trots att produktionen bakom ”My fair lady” känt till Körbergs skada sedan i torsdags har de inte gjort några försök att meddela sin publik. Tvärtom:

Nöjesbladet granskar annonser i dagstidningar från i fredags och lördags där det fortfarande skyltas med Körbergs namn.

På Oscarteaterns egen hemsida stod det i lördags eftermiddag inte ett ord om att Körberg ställt in.

Ingen har ringt bussbolagen som ordnar resorna och meddelat.

Enligt Vicky von der Lancken kom Körbergs nya skada för sent för att de skulle hinna ändra annonserna.

– Det går inte att gå in och ändra en annons med så kort varsel, Tommy skadade sig igen vid halv fyra i torsdags och om vi ska ha in en annons till helgen så är det annonsstopp 9.30 samma dag. Hur ska vi kunna informera 3 000 personer om detta? säger hon.

”Fullgod föreställning”

Varför gör ni inte det ni kan – informera på hemsidan, kanske stoppa annonser och ringa bussbolag?

– Ja, därför att alla som har varit där tidigare ... det har varit stående ovationer för ersättaren Christoffer Wollter. Vi kände att vi har en fullgod föreställning.

Men en källa med god insyn i branschen menar att det är på grund av ekonomi som Oscars agerar som man gör – och menar att teatern mörkar medvetet.

– Det är utsålt hela våren, så om det bara blåser över medialt nu så håller det ju. Teatern smajlar med, de annonserar ju inte Körbergs frånvaro alls, säger källan.

von der Lancken medger att ekonomin inte tillåter att de ställer in någon föreställning. Men hon avvisar påståendet om att de mörkar för att slippa publik som vill ha tillbaka pengarna.

– Vi kan inte ställa in, så är det. Vi är en privatteater och en föreställning kostar kanske 400 000 att spela. Men klart vi inte mörkar en sån här sak, jag har hållit på 40 år i branschen och har ingen anledning att mörka något. Om någon känner sig missnöjd tycker jag att de ska kontakta teatern.

Publicerad: