Skärgårdsdoktorn-duon tävlar i På spåret – ”ett dream team”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Far och dotter i ”Skärgårdsdoktorn”, spelade av Ebba Hultkvist Stragne och Samuel Fröler, tävlar i premiären av ”På spåret”.

Ett ”dream team”, enligt Ebba.

– Vi är verkligen inte två enskilda individer som har något behov av att glänsa var för sig, utan vi är ett lag som bollar med och litar på varandra, säger hon till Nöjesbladet.

Frågan överrumplande henne. ”Hjälp!”, tänkte Ebba Stragne, 35, när SVT undrade om hon ville medverka i ”På spåret”.

– Det är på något vis en ära att någon tror att man kan ställa upp där, säger hon till Nöjesbladet.

Men nervositeten släppte efter att ha mött och tävlat tillsammans med lagkamraten Samuel Fröler, 61, i ett så kallat ”provprogram”.

– Jag kände att jag verkligen hade bästa lagmedlemmen med mig, och det var väldigt kul, så då var det jättesvårt att tacka nej. Det hade i så fall bara varit av skälet att jag skulle bry mig om vad andra tycker, men så vill jag ju inte leva. Det är klart man tar sig an utmaningen.

Ebba Stragne blev snabbt ”Wilma” med hela svenska folket i omåttligt populära SVT-serien ”Skärgårdsdoktorn”, som sändes mellan 1997 och 2000. Ebba Stragne, då Hultkvist, spelade läkaren Johan Steens (Samuel Fröler) dotter. Nu, 21 år senare, möts de igen i ”På spåret”.

Ebba om Samuel: ”Roligt att träffas igen”

– Vi har väl setts någon gång var tionde år, höll jag på att säga, på någon återträff. Men annars har vi haft fullt upp på varsitt håll. Samtidigt jobbade vi ihop under så många år och vi lärde känna varandra då, vilket gör att man kanske byggt upp en kontakt och att man då känner varandra bra trots att vi inte setts på några år, säger hon och lägger till:

– Jag var ju barn då. Det är roligt att träffas nu igen, när båda på något sätt är två jämlika vuxna.

Hon tror att Samuel Fröler med sin spetskunskaper inom ämnen som till exempel kultur och sport, samt hennes egen breda allmänna koll på saker och ting samt intresse för nutida trender och frågor gör dem till ett ”dream team”.

– Vi är verkligen inte två enskilda individer som har något behov av att glänsa var för sig, utan vi är ett lag som bollar med och litar på varandra. Om man får vara lite fördomsfull, så kan det ju vara så att vi som kvinna och man i olika åldrar har snappat upp olika saker också.

Det är också ett tävlingsinriktat ”dream team”. När provprogrammet väl var överstökat började Ebba Stragne plugga på lediga stunder.

– Geografi var faktiskt ett av mina favoritämnen i skolan, men när jag fick den här frågan inser jag att det finns väldigt mycket jag inte kan. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte förberedde mig lite genom att bläddra i en nyinköpt atlas.

Nyinköpt bara för det här programmet?

– Exakt, säger hon med ett skratt.

– Jag vet inte ens om jag ägde en atlas sedan innan, ingen som var uppdaterad i alla fall. Den kunde jag kika i när barnen somnat, någon kvart här och där. Men det går inte att förbereda sig. Det kan komma frågor om allt. Det handlar nog mycket om vad man har snappat upp i livet fram tills nu.

1 av 4 | Foto: SVT
Ebba Hultkvist Stragne, 34, och Samuel Fröler, 61, tävlar i ”På spåret” tillsammans.

Vilken typ av frågor fruktar du att få?

– Jag fruktar nog Sverige-historia. Men där köpte jag faktiskt en bok som jag läste igenom snabbt, från Gustav Vasa och framåt för att plocka upp det viktigaste. För mig är det ett sådant ämne där det inte fastnar årtal eller kopplat till rätt kung.

Det låter ändå som att du är lite av en vinnarskalle?

– Absolut, det är jag, men det handlar nog snarare om att ska jag väl vara med måste jag nog fräscha upp lite kunskaper. Vi satt faktiskt och förhörde varandra på tåget ner. Jag hade med mig ”På spåret”-sällskapsspel, så vi satt i tyst vagn och pratade tyst och förhörde varandra. Och sen hade Samuel med sig en atlas som vi satt och bläddrade i innan i logen.

Är målsättningen att vinna?

– Min grundmålsättning är att känna att vi är nöjda med vår insats och att det ska vara kul, att man känner att man kan bidra på något sätt och inte gör bort sig. Men när man väl kommer in i det där, ja då får man lite mer vinnarinstinkt och blir väldigt tävlingsfokuserad.

Nöjesbladet har sökt Samuel Fröler genom SVT.

Debutanterna Ebba Stragne och Samuel Fröler tävlar mot återvändarna Bea Uusma och Kristoffer Appelquist.

”På spåret” har premiär i kväll 20.00 på SVT1 och SVT Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE