#Metoo-rörelsen

Kvinnliga komiker i upprop

Berättar sina historier under #skrattetihalsen

Av: 

Louise Åström

Flera kvinnliga komiker skriver under uppropet.
Flera kvinnliga komiker skriver under uppropet.

NÖJE

Kvinnliga komiker går nu samman i ett upprop i DN.

Bland de som skrivit under finns Clara Henry, Karin Adelsköld och Sissela Benn.

– Eftersom de flesta av oss gudskelov inte varit med om fullt så vidriga saker som i teatervärlden ville vi också fokusera på osynliggörande och andra härskartekniker, säger Ami Hallberg Pauli till DN.

Kvinnliga komiker går nu samman. Under hashtaggen #skrattetihalsen berättar de, i DN, precis som andra yrkesgrupper, sina historier om missförhållanden på arbetsplatsen.

Bland de som skrivit under finns bland annat Ann Westin, Karin Adelsköld, Sissela Benn, Bianca och Tiffany Kronlöf, Emma Molin, Zinat Pirzadeh, Moa Svan, Melody Farshin och Clara Henry.

Uppropet är samordnat av komikern Ami Hallberg Pauli. Precis som andra upprop har de som deltagit använt Facebook för att organisera sig.

– Eftersom de flesta av oss gudskelov inte varit med om fullt så vidriga saker som i teatervärlden ville vi också fokusera på osynliggörande och andra härskartekniker. Alla kvinnliga komiker har varit med om det, säger Ami Hallberg Pauli, säger Ami Hallberg Pauli till DN.

”Får inte göra fel”

I uppropet vittnar flera kvinnliga komiker om att det varit svårt att ”komma in på killarnas planhalva”, som Anna-Lena Brundin uttrycker det. Hon berättar hur hon upplever att man som kvinna inte får göra fel inför publik medan en manlig komiker ”kan vara hur dålig som helst”.

– Han får nya chanser tills han blir bra, säger hon.

”Riskerar att inte bokas”

Flera kvinnliga komiker känner sig utsatta på grund av bristen på respons efter att ha framträtt. Enligt DN vittnar flera yngre komiker om att de upplevt hur män kritiserat deras material.

Flera upplever också arbetsförhållandena i humorbranschen som osäkra. Arbetsplatserna varierar från barer till scener.

– Ens arbetsplats är en bar, en enskild humorkväll, någon annan firmas firmafest. Och ens kollegor är också, eller kan komma att bli, ens arbetsgivare, eftersom det ofta är komikerna själva som ordnar humorklubbar. Om man blir utsatt för något och tar upp det riskerar man att inte bokas igen, säger Bianca Kronlöf.

ANNONS

Idag är det Mumindagen! Fira det med muggen Fiske - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Publisert:

LÄS VIDARE

1 614 kvinnor bakom scenen slår larm om sexism

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

Metoo

Karin Adelsköld

Zinat Pirzadeh

Clara Henry

Tiffany Kronlöf

Sissela Benn