Utan tv funkar det inte, Lasse

Publicerad:
Uppdaterad:

Fredrik Virtanen: Därför lyckas inte Berghagen dra publik

Ledsen, Lasse.

Tv-stor och bra är du.

Men som soloartist erbjuder Berghagen varken tillräcklig substans eller tillräcklig underhållning för de stjärnmätta svenskarna.

Lasse Berghagens 40 år av populära - och i flera fall briljanta - visörhängen och senkomna status som allsångsikon på Skansen räcker inte i denna digitala tid, långt efter Lennart Hyland och Snoddas, när småstjärnor föds och dör på två år.

Folk är stjärnmätta, de finns överallt på tv:n.

Utanför rutan är Lasse bara en ensam man med en gitarr. Publiken kräver mer för att orka lämna tv-soffan, speciellt för att se någon de redan sett så ohyggligt ofta på tv.

Antingen ska det

vara de stora, råunderhållande showföreställningarna "Rhapsody in rock", "Diggiloo" och "Tältprojektet", eller stadsfestivaler, eller Uggla, Lena Ph & Darin, där folk får massa glada stjärnor för en enda (lite större) peng.

Eller så ska det vara substans och intima gester som berör en inbiten jätteskara sentimentala fans, som hos Ulf Lundell och Lars Winnerbäck.

Berghagen faller mellan stolarna.

Att boka honom som soloartist på en jättearea som Borgholms slottsruin var ett fiaskotänkt hjärnsläpp. Han hade aldrig en chans.

Berghagen ska uppträda på visfestivaler, på stadsfester, eller göra krogrevyer för sittande bord i Stockholm och Göteborg. Och förstås göra ett riktigt stort, svenskt countryalbum. Det har han i sig.

Däremot ska han inte erbjudas jobbet tillbaka till "Allsång på Skansen". Den tiden har gått, nya kvastar ska sopa efter Anders Lundin.

Och apropå Lundin, för att sätta Berghagens fiasko i ett sammanhang:

Lundin hade gissningsvis dragit tre, kanske fyra, besökare, jämfört med Berghagens 175, om Lundin försökt sig på ett soloäventyr i Malmö Folkets hus.

En ensam tv-stjärna är bara en ensam tv-stjärna därute i konsertverkligheten.

Tillsammans, däremot, vore de starka med ett "Allsång on tour". Kanske nästa år när, förslagsvis, Lotta Engberg leder allsången?

Fredrik Virtanen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN