Nöje

Medieprofilerna reagerar på Soran Ismails time out

Av: 

Martin Gustafsson

Rebecca Haimi

NÖJE

Soran Ismails avstängning från Sveriges radio under valrörelsen väcker debatt om gränsdragning för partipolitik och antirasism.

Nu reagerar radio- och tv-profiler på beslutet.

– Vi har en skyldighet att ta ställning, säger Alexandra Pascalidou till Nöjesbladet.

Under onsdagen blev det känt att komikern Soran Ismail, 26, tar ett uppehåll från rollen som bisittare i Morgonpasset i P3.

Han anses ha profilerat sig som meningsmotståndare till Sverigedemokraterna och äventyrar därmed Sveriges radios neutralitet under valåret.

Debatten har sedan dess gått het. SR:s agerande väcker nu frågor bland profiler som arbetar eller har arbetat för SR och SVT.

– I frågan om rasism har vi som medarbetare en skyldighet att ta ställning för alla människors lika värde. Det är ett viktigt verktyg för att värna demokratin. Vissa måste dock påminnas om att nolltoleransen gäller rasism. Inte antirasism, skriver Alexandra Pascalidou, programledare för ”Ring P1”.

”Soran sticker inte ut”

Rickard Olsson, programledare för bland annat kunskapsprogrammet ”Vem vet mest” i SVT håller med om att Soran Ismail inte på något sätt sticker ut som meningsmotståndare till rasism bland andra journalister och public service-anställda.

– Jag tycker att man ska vara opartisk men inte rädd. Soran är väl inte värre än någon annan? Jag kan känna att de flesta journalister har profilerat sig mot Sverigedemokraterna, om än inte uttalat. Jag tycker att det är för hårt att stänga av honom, i så fall kan man diskutera om möjligheten att vara mindre politisk. Soran Ismail är i grunden ståuppkomiker, och ”Morgonpasset” är inte ett politiskt program.

”Det är tråkigt”

Täppas Fogelberg är liksom Alexandra Pascalidou programledare i "Ring P1" och mångårig SR-medarbetare. Han beklagar avstängningen av Ismail.

– Det är tråkigt. Till slut så kan det ju bli en grå massa av folk som inte säger någonting. Är man tydlig som Soran så tycker inte jag att det är några problem, men det vore ju väldigt problematiskt om jag som programledare i "Ring P1" började propagera för det ena eller det andra, säger han till Nöjesbladet.

”Viktigt att diskutera under valår”

Serietecknaren Liv Strömquist var med och gjorde satirprogrammet ”Tankesmedjan” i P3. Trots att programmet var ett politiskt humorprogram hade programledarna tydliga krav på sig om jämn åsiktsfördelning och opartiskhet utanför uppdraget för SR. De striktare riktlinjerna under valrörelsen ser hon som kontraproduktiva.

– Generellt kan jag tycka att det är viktigt att diskutera politik supermycket i alla kanaler under ett valår. Det blir konstigt om alla som vill diskutera ses som företrädare för en åsikt. Jag tycker att kravet på opartiskhet borde falla på redaktören snarare än på en enskild medarbetare. Vi behöver prata mer om rasism och antirasism, men det är skillnad på olika program. Är man korrespondent kanske det inte är rimligt att uttrycka åsikter om krigshärden man rapporterar från, men att vara bisittare i Morgonpasset i P3 är en annan sak, säger hon.

”Fruktansvärt tråkigt˝

Peter Wahlbeck menar att han inte har några problem med att lägga sina privata åsikter åt sidan när han programleder ”Karlavagnen” i P4.

– Jag står precis och lyssnar på det här P1-programmet "Meny" och det här eviga tjatet om köttätande är ju helt fruktansvärt, detta ständiga köttätandet i radio och tv, det är som korvstoppning kan man säga. Men det är ju spelreglerna lite grann. När jag jobbar med ”Karlavagnen” kan jag inte som vegetarian om någon ringer och pratar om jakt säga att det är fel, säger han.

ANNONS

Fynda elektronik! Just nu pågår MediaMarkts stora SOMMARREA med tusentals kampanjprodukter!

Extern länk från Mediamarkt

Fynda här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje