Mejla

Fredrik Virtanen

Kom igen, ta en köttfri dag

Fredrik Virtanen om sin syn på nöjesvärlden – varje måndag

Gubben Noak, Gubben Noak, var en hedersman, en cirka 7 000 år gammal militant vegan.

Älskar hur modern karln är.

Filmen ”Noah” är ett epos som säger att du inte ska äta kött, alltså ett inlägg i klimatdebatten.

Jag är konfirmerad (och har sett ”Evan den allsmäktige” med Steve Carrell) så jag kunde ungefär handlingen i nya storfilmen ”Noah” med Russell Crowe:

Eva och Adam har misslyckats med sin syndfulla avkomma (vi). Gud säger åt Noak att bygga en båt (ark). Noak bygger arken. Alla andra är keffa så alla dödas, bara Noak med familj, och djur, tillåts starta världen på nytt.

Mmm.

Skrönan förekommer i olika versioner i judendom, kristendom och islam, de abrahamitiska religionerna. Vi människor har en incestuös bakgrund, enligt religionen. Inavlad.

När jag konfirmerade mig ville jag lösa fejden mellan vetenskapen (big bang etc) och religionen (Gud skapade människan etc) med att Adam och Eva var apor.

Jag tycker än i dag att det var en fin och smart kompromiss, men prästen blev arg.

Vad som inte framkom vid mina bibelstudier var att hela storyn om Noak handlade om kött. Kött, kött, kött. Modernt Hollywood-livsstilskött.

Noak var, enligt regissören Darren Aronofsky, en militant vegan. Noak drar sig inte från att dräpa tre män som dödat en hjort. Noak kallar trippel­mordet för ”rättvisa”.

Det är tung skit. Helgalet.

Det innebär inte att vi ska vräka i oss kött. Det innebär inte att vi borde frossa på goda kossor från Latinamerika. Argentina producerar både mer ekologiskt och godare kött än Sverige, men miljön förstörs av kossornas pruttande och långväga transport hit.

Kött är en viktig miljöfråga, inte barnslig ömhet om gullighet. (Djurs liv bör anses lika heligt som människans. Att förneka en kyckling liv för att kycklingen kommer halshuggas är att spotta på kycklingens liv, om man nu vill vara filosofisk och försvara att man egentligen, i all enkelhet, före­drar en grillad kyckling framför selleri.)

Noak var, enligt filmen ”Noah”, rabiat. Han levde starkt och ärligt och renhårigt asketiskt på ingen föda alls. ”Meat is murder”, som Morrissey brukar utrycka saken och Noak med familj lever i filmen på bär från frusen jord.

Kött är Synden. Kött är alkohol, knark, våld, mord. Köttet är all ondska.

”Noah” passar rätt i våra moralistiska tider. Alla ifrågasätter kött nu, alla läser ”Green kitchen stories” och inser hur onödig vår köttkonsumtion är. Med rätta.

Vi svenskar äter mer kött än nästan hela världen.

I dag är det måndag. ”Köttfri måndag.”

Det klarar vi, lätt. Om tio år kör vi även köttfri onsdag, kanske fredag.

Det är en pågående process att bli bättre. Kom igen, låt oss ta en köttfri måndag.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN