’Lasse, du äger Skansen’

NÖJE

Publiken jublade vilt när legendaren intog Sollidenscenen: Det var grymt

1 av 3 | Foto: Vägrade lämna scenen Lasse Berghagen hyllades för sina 50 år som artist. Och han kände sig hemmastadd. ”Han stod kvar på scenen och ville inte gå”, berättar Petra Marklund om genrepet.

Publiken hyllade Lasse Berg­hagen som firade 50 år som artist.

Men känslorna inför att återvända till allsångsscenen i går var dubbla.

– Det är som att träffa gamla fruar. Man hoppar inte upp och ner direkt. Det är kul, man gör sitt jobb, säger han.

I går återvände Lasse Berghagen, 69, till ”Allsång på Skansen”. Han ledde programmet mellan 1994 och 2003 och hyllades under kvällen för sina 50 år som artist.

Publiken utbröt i ett vilt jubel och skanderade Lasse Berg­hagens namn.

– Det var grymt. Jag gör om det här om 50 år igen, säger han.

Hur kändes det att återvända till Skansen?

– Nej, men, jag vet inte om du har varit gift förut men det är som att träffa gamla fruar. Det är inte upp och hoppa direkt. Det är kul, man gör sitt jobb, haha.

Lasse Berghagen berättar att han drabbats av en förkylning under sommaren, och oroats över hur den skulle påverka rösten under kvällen.

– Jag är ju sångare, då är man beroende av rösten. Då är det klart att det är lite pirrigt att vara förkyld. Att den ska hålla, men det lever vi ju med. Det var inga problem, säger han.

”Vi njöt båda två”

Programledaren Petra Marklund, 29, och Lasse Berghagen lärde känna varandra i ”Så mycket bättre” 2010. För henne var det ett kärt återseende.

– Väldigt, väldigt härligt och mysigt. Det var väldigt kul att träffa honom igen. Jag tror att vi njöt lika mycket båda två.

Kände han sig hemmastadd på Skansen?

– Ja, verkligen. Vi har skämtat en del om gen­repet. Jag stod på ena sidan och skulle presentera de andra artisterna, men Lasse stod kvar på scenen och ville inte gå. ”Ska jag flytta mig nu?” frågade han. ”Eh, ja. Nu ska jag presentera nästa artist”, sa jag. Det var ombytta roller direkt. Men det har bara varit jättekul.

Även Nöjesbladets läsare gladdes över Lasse Berghagens comeback. Nästan 60 procent säger att de har saknat honom på allsångsscenen och i livechatten hyllades han av flera läsare. ”Lasse är en Jesusfigur”, ”Lasse, du äger Skansen”, ”Där kom stämningen! Tack Lasse!”, ”Äntligen är allsången tillbaka, om än tillfälligt” och ”Modigt och stort av Petra att ta in Berghagen” löd några kommentarer.

”Han var urhärlig”

För Per Rådelius, projektledare för ”Allsång på Skansen”, var Lasse Berghagen ett riktigt kap.

– När jag fick jobbet och började rota bland olika namn var han ett av de första. Jag skrev upp på en lapp ”Berghagen firar 50 år”. Och han var verkligen urhärlig.