"Dignar av dukade bord och matporr"

NÖJE

Gå inte på bio hungrig.

Det dignar av dukade bord och matporr bland årets filmer.

Lasse Hallström serverar indiskt i sin nya romantiska komedi.

Det doftar om flera filmer i år. Utmärkta indiska ”The lunchbox” följer matlådornas väg i storstaden Bombay. En man och en kvinna möts när maten hon lagar hamnar på fel arbetsplats. Som tur är hittar det till en karl som har vett att uppskatta kokkonsten.

Även som åskådare blir man sugen.

Italiensk mat är ursäkten för ”The trip to Italy”. Den påhittade intrigen är att Steve Coogan och Rob Brydon ska testa krogar för en brittisk tidning. Filmen följer dem mellan olika matställen i svindlande pittoreska städer, och det blir en del smackande och hastigt prat om rätter och vin. De pratar mer om vad notan går på.

Den goda maten är möjligtvis bortkastad på de två britterna.

”100 steg från Bombay till Paris” heter Lasse Hallströms nya som får svensk biopremiär den 12 september. En indisk krogfamilj lämnar Bombay (politiska oroligheter) och flyttar sedan från London (väder). De hamnar i södra Frankrike. Pappa köper en tom restauranglokal, trots att sönerna påpekar att det ligger en 1-stjärnig Michelinkrog på andra sidan byvägen.

Där härskar Helen Mirrens rollfigur som styr allt till perfektion. Hon ogillar verkligen att få konkurrens av det hon tycker är snabbmat. Några kryddmått av Romeo och Julia också när hetta uppstår mellan en ung kvinna som lagar franskt och den genialiske indiske kocken.

I ”Chef” spelar Jon Favreau en berömd kock i Los Angeles som slutar och börjar laga kubanskt i en foodtruck. Han hamnar i gräl med en mäktig recensent. Matbilder som frestar biobesökaren kryddat med det vanliga film­receptet att jobba mindre och vara mer med sina barn.

Sugen på mer? Kolla in pajbakandet i ”Labor day” som nyss kom på dvd. Sensuellt möte mellan Kate Winslet och Josh Brolin när de kramar mogna persikor och nyknådad deg.

Vi får en film till om en kock. Bradley Cooper spelar skicklig restaurangman som lämnar Paris för London.

Den som vill se folk ute i matsalen väljer svenska dokumentären ”Foodies”, som följer fanatiker från olika länder som äter sig runt världens lyxkrogar.

”Hunger games” må vara en av årets stora publikdragare. Den flitige filmvännen kan titta sig mätt på mat i år.

ARTIKELN HANDLAR OM