Hasse Wallman älskade underhållning

1 av 12 | Foto: KARIN TÖRNBLOM
Hasse Wallman med hustrun Marie Wallman.

Hasse Wallman älskade underhållning. Hade alltid ideer och åsikter om underhållning. Han startade mycket, en framgångsrik entreprenör som gjorde många människor glada.

Den Hasse Wallman jag mötte var ofta entusiastisk. Han drev flera teatrar i Stockholm och kom på alla premiärer, sina egna och andras. Hade synpunkter om allt i nöjesvärlden. Han verkade ha koll på det mesta. Var ständigt nyfiken på föreställningar och artister, vad som kunde slå och sälja.I grunden var han marknadsförare, utbildad i reklambranschen och det var som idéspruta han slog igenom på 1960-talet. Han förstod fort när nya fenomen var på gång.

Konsert med The Beatles

Hasse Wallman var arrangör för The Beatles två första konserter i Stockholm 1963. Gjorde senare en svensk popfilm, som han både skrev manus till och regisserade.”Drra på - kul grej på väg till Götet” visar ett gäng svenska popband på väg från Stockholm till Göteborg. Ola & The Janglers, Jerry Williams, Shanes, The Hounds, Spotnicks, Sten & Stanley och Eva Rydberg bland andra. Det är långt ifrån en av de bästa svenska filmerna, men ett intressant tidsdokument.

Startade krogar

Hasse Wallman hade känsla för vad som var på gång. Han såg snabbt trender, och startade egna. Han drog igång klubbar och restauranger, öppnade showkrogen Bacchi Wapen med Bosse Parnevik. Hans namn finns kvar i Wallmans salonger, restaurangen med showande serveringspersonal. Den vägen upptäcktes många nya talanger. En av flera Wallman-idéer som fått spridning.

Inte alltid komedi

”För nöjes skull” heter självbiografin som han skrev tillsammans med Olov Svedelid. Hasse Wallman berättar där att han nästan införde pizza i Sverige. Hans memoarer bjuder generöst även på floppar och besvikelser och skådespelare han varit mindre nöjd med. Bakom kulisserna på teatrarna var det inte alltid komedi.

Personlig profil

Hasse Wallman gillade den breda underhållningen, verkade alltid ha nära till skratt. På hans teatrar spelades ofta komedier, och han höll igång klassiker som ”Spanska flugan”, ”Charleys tant” och ”Lorden från gränden”.Hans teatrar spelade också framgångsrikt musikaler som ”Cats”, ”West side story” och ”Annie get your gun”.Hasse Wallman var en teaterchef som satte sin personliga profil på underhållnings-Sverige. Det blir tomt och tyst utan honom.

avJens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM