Hatet mot ”Idol”-tjejerna: ”Får skit för att vi tar mycket plats”

Deltagarna ryter ifrån mot hur olika tjejerna och killarna behandlas i sociala medier

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Tjejerna får hat – och killarna hyllas.

Nu ryter ”Idol”-deltagarna ifrån mot sina fans – och stöttas av Gina Dirawi och Pär Lernström.

– Det är inte okej över huvud taget, det är bara bajsnödigt, säger flickfavoriten William Segerdahl, 16.

Tretton ”Idol”-deltagare ska göra upp om segern i höstens säsong av talangsåpan.

Men redan inför den första fredagsfinalen har de tävlande märkt att de inte slåss på lika villkor.

– Tjejerna har fått så mycket hat men när killarna visar lika mycket självförtroende så hyllas de för det, säger programledaren Gina Dirawi, 27.

1 av 4 | Foto: Magnus Sandberg
Gina Dirawi.

”Säger att jag är dryg”

Hon får medhåll av flera av deltagarna.

– Folk säger att jag är dryg, att jag är kaxig och har mycket attityd och att jag borde komma ner på jorden. Så fort man gör någonting bra och vågar vara sig själv så kommer folk och säger: ”Nej, du får inte vara dig själv”, säger Ambér Flores, 20.

Vanja Engström, 18, har också mötts av negativa kommentarer på grund av sitt självförtroende.

– jag och Ambér har fått ungefär lika mycket. Båda grundar sig i könsstrukturer, vi får skit för att vi tar mycket plats och har självförtroende, men ingen av snubbarna har fått skit för sitt självförtroende, säger hon.

”han får inget skit för det”

Flera av deltagarna jämför med en av flickfavoriterna i årets tävling, William Segerdahl, 16, som också framstått som både kaxig och med gott självförtroende under sina framträdanden hittills.

– Han har extremt mycket självförtroende och tror på sig själv, men han får ingen skit för det, men om jag säger att jag är duktig och stolt då kommer alla emot mig, säger Ambér Flores.

Därför är deltagarna kritiska till hur ”Idol”-fansen beter sig i sociala medier.

– Det är inte okej över huvudtaget, det är bara bajsnödigt. Det är klart som fan att man får vara kaxig, säger William Segerdahl.

– Jag skulle inte ens säga att Ambér är kaxig, hon är väldigt självsäker och tror på sig själv. Att hon har fått hat är helt absurt enligt mig. Det är inte okej att man ska hata på folk över huvud taget, säger han.

Gina: ”Jag blir arg”

Programledarna Gina Dirawi och Pär Lernström, 38, stöttar de unga deltagarna i kampen mot hatiska och negativa kommentarer.

– Jag blir så ledsen och jag blir arg också. Och jag känner att jag inte kan förhålla mig till de rösterna och de kan inte förhålla sig till de rösterna för då är vi fast i en mentalitet och något som gynnar en generation som inte vill utvecklas, säger Gina Dirawi, 27.

– Om vi kan dra ett litet del till stacken och låta de här unga människorna vara det de står för så kanske vi kan få den normen att bli nåt annat och sluta lyssna på Facebook-kommentarer, säger Pär Lernström.

”Idol” sänds på TV4 fredag 20.00.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2018

Idol

Sexism