Filmade möte med Harvey Weinstein – före påstådd våldtäkt

Av: Amanda Skagerström Lindau

Publicerad:
Uppdaterad:

Nästan 100 kvinnor har anklagat Harvey Weinstein för sexuella trakasserier och övergrepp.

Nu offentliggör en av dem en dold inspelning från ett affärsmöte med Hollywood-producenten.

Filmen visar hur Weinstein tar på kvinnan och gör flera sexuella anspelningar – bara timmar innan hon hävdar att han ska ha våldtagit henne på ett hotellrum.

Sedan i höstas har nästan 100 kvinnor trätt fram och anklagat producenten Harvey Weinstein, 66, för flera fall av sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt. Bland kvinnorna finns skådespelare som Gwyneth Paltrow och Angelina Jolie och vittnesmålen startade det som senare blev MeToo.

En av de kvinnor som anklagat Weinstein för att ha våldtagit henne är affärskvinnan Melissa Thompson.

Den påstådda våldtäkten ska ha ägt rum på ett hotellrum efter ett affärsmöte med Weinstein.

Nu offentliggör Thompson för första gången en dold inspelning från mötet.

Släpper dold inspelning

Det var i september 2011 som den då 28-åriga Thompson bokat affärsmötet med filmbolaget The Weinstein Company.

Harvey Weinstein utanför domstolen i Manhattan, New York.
Foto: BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Harvey Weinstein utanför domstolen i Manhattan, New York.

I en intervju med Sky news berättar Thompson att hon förväntat sig att träffa marknadsavdelningen – men att Harvey Weinstein i stället dök upp ensam.

I filmen från mötet hörs Weinstein säga till personal utanför kontoret att ”inte störa” och stänga och låsa dörren.

När Melissa Thompson sedan sträcker fram handen för ett handslag avvisar han den och kramar henne i stället. Han stryker henne över ryggen och säger ”Det här är trevligt, fortsätt med det”.

Flera sexuella anspelningar

Flera gånger under mötet styr Weinstein samtalet bort från jobb och kommer med olika sexuella anspelningar.

Vid ett tillfälle säger Thompson ”Data är så hett, eller hur?” och han svarar ”Det är hett. Du är het”.

Han ska enligt Thompson ha lagt sin hand på hennes lår, utanför kamerans räckvid, och hörs komma med flera sexuella inviter. Thompson säger ”Det är lite högt, lite för högt, det där är lite för högt”.

”Försökte hantera situationen”

I en intervju med Sky News får Melissa Thompson frågan vad hon tänker om att hon själv kan uppfattas som flirtig i filmen.

– Jag försökte rädda ansiktet och jag försökte hantera situationen. Jag ville inte förstöra mötet. Jag jobbade på Wall Street innan jag började på handelshögskola och jag jobbade i en miljö som var starkt mansdominerad. Jag trodde att jag kunde hantera det. Jag har aldrig träffat någon jag inte kunnat hantera, innan jag träffade Harvey Weinstein, säger hon till kanalen.

Bokade nytt möte på hotell

Weinstein säger i slutet av filmen att han måste gå och att de kan träffas på ett hotell i närheten klockan 17.30. Thompson menar att hon uppfattade det som ett tillfälle att få igenom försäljningen.

I stället är det där han ska ha våldtagit henne, enligt Thompson.

– Det var inte klockan 22, det var inte en inbjudan att ses på hans hotellrum, det var en inbjudan att träffas i hotellobbyn som låg inom två kvarter från kontoret och det kändes mycket säkrare än att vara ensam med honom på kontoret, säger Melissa Thompson till Sky News.

Förnekar alla anklagelser

Harvey Weinstein förnekar alla anklagelser om att han skulle utfört sexuella handlingar utan samtycke. I ett pressmeddelande anklagar hans advokat Thompson för att använda filmen för att öka sina chanser i en pågående rättsprocess mot Weinstein, som han menar att hon inlett för att hon är ute efter pengar.

Thompson är en av tre kvinnor som just nu befinner sig i en rättegång mot Weinstein.

Publicerad: