Martin Timell misstänkt för våldtäkt

Rättegången mot Timell inledd

Av: 

Eric Tagesson

Johanna Rapp

August Håkansson

NÖJE

Han var en av landets mest populära programledare.

I dag ställs Martin Timell, 60, inför rätta – åtalad för våldtäkt.

Under eftermiddagen ska han höras i rätten.

– Att stå i rampljuset är inte lätt för honom, säger Martin Timells försvarsadvokat Hanna Lindblom.

I dag, tio minuter över nio fördes Martin Timell in i sal sju i Attunda tingsrätt. Bredvid sig hade han sin advokat Hanna Lindblom.

Ett stort antal mediarepresentanter är på plats och även en del åhörare. Flera personer, däribland feministiska profilen Cissi Wallin slöt under morgonen upp för att stötta målsägaren.

När dörrarna öppnades tio minuter över nio satt Martin Timell redan i salen. Han var klädd i skjorta och kavaj och såg enligt Aftonbladets reporter Johanna Rapp sammanbiten ut.

Målsäganden är inte på plats i rättssalen utan sitter i ett angränsande rum tillsammans med sitt målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz.

Målsägarbiträdet yrkar på skadestånd för sin klient på sammanlagt 115 000 kronor.

Efter att sakframställan gåtts igenom beslutade rätten att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar.

Fest i skärgården

Händelsen, för vilken Martin Timell står åtalad, inträffade på en fest för snart tio år sedan.

Festen, en personalfest för redaktionen för Äntligen Hemma, ägde rum på Martin Timells lantställe i skärgården. Efter middagen badade flera personer både i havet och i badtunna.

Det är där, i badtunnan, något händer.

”Fruktansvärt ont”

Enligt kvinnan reste hon sig upp för att nå en tändare åt Karin Mannerstål, också hon programledare. När hon målsäganden satte sig ner igen förde Martin Timell, enligt kvinnan ner sin hand i hennes bikinitrosa och körde upp flera fingrar i hennes underliv, samtidigt som han ”höll mot” med den andra handen.

– Det gjorde fruktansvärt ont, berättade kvinnan förhören.

Målsäganden berättar att hon tog sig loss, och rusade upp ur badtunnan. Men innan dess vände hon sig till en kvinna, som hon endast var ytligt bekant med, som satt på hennes andra sida.

– Martin körde upp hela sin hand i mig, säger hon till kvinnan.

Åtalades i mars

Först i höstas, nästan tio år efter festen, gick kvinnan till polisen. Hon anmälde Martin Timell för våldtäkt, och i mars åtalade åklagare Anna Bengtsson programledaren.

”Martin Timell har genom våld tvingat målsäganden A att tåla en sexuell handling bestående i att han förde in sina fingrar i hennes underliv. Våldet har bestått i att Timell samtidigt som han förde in fingrarna i underlivet tryckt ned målsägandes höft och därefter hållit i/fast henne. Den sexuella handlingen är jämförlig med samlag,” skrev åklagaren i stämningsansökan.

”Fokuserad och samlad”

Efter förmiddagens inledande förhandlingar kommenterade Martin Timells försvarsadvokat Hanna Lindblom åtalet och hur Martin Timell ställer sig till anklagelserna.

– Han förnekar brott. Han har inte vidrört kvinnan på det sätt som påstås. Men de har vistats samtidigt i badtunnan, säger hon.

Försvarsadvokaten menar att åklagarens bevisning är bristfällig.

– Åklagaren har inte bara åberopat vittnesiakttagelser av personer som ska ha sett eller hört någonting, utan också har fört in andrahandsuppgifter. Förra veckan fördes det till och med in tredjehandsuppgifter.

Hur mår Martin Timell?

– Jag uttalar mig sällan om hur mina klienter mår men däremot kan man säga generellt att stå så här i rampljuset inte är lätt för honom. Men han är väldigt samlad och fokuserad på den här uppgiften och också lite lättad att vi drar igång den här processen nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Finland–Ryssland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Martin Timell misstänkt för våldtäkt

LÄS VIDARE

Martin Timell får sin dom

ÄMNEN I ARTIKELN

Martin Timell misstänkt för våldtäkt

Martin Timell

Brott

Sexualbrott

MeToo

Våldtäkt