Folckers son drabbad av obotlig sjukdom

avChristian Ström, Jon Forsling

NÖJE

Artisten kämpade för att få läkarna att ta tester: En total chock

Foto: Sara Ringström
Försvann in i ett vakuum När Jessica Folcker fick veta att hennes son lider av cystisk fibros blev det en chock. ”Jag stannade i ett vakuum väldigt länge”, säger hon.

Det är varje förälders mardröm – och den drabbade Jessica Folcker, 37.

I nya numret av tidskriften Mama berättar sångerskan öppenhjärtigt om sin sons obotliga sjukdom.

– Det var en total chock. Allt förändrades och jag försvann in i något slags vakuum, säger hon om när hon fick beskedet.

Nya numret av Mama är ute nu.

Redan när Jessica Folckers son Nino, 7, föddes kände hon att något var fel. Han andades fort och trots att han åt otroliga mängder gick han inte upp i vikt. ­Familjen provade allt för att få honom att öka i vikt men ingenting hjälpte. På barnavårdscentralen reagerade ingen på deras oro.

– Det var otroligt frustrerande, vi provade allt, att ta bort mjölkprodukter, ge honom risvälling och annat [...]. Jag kan fortfarande känna mig så otroligt förbannad över att ingen tog oss på allvar, säger hon i nya numret av tidskriften ­Mama.

Sjuk på Sicilien

Under en semester på ­Sicilien insjuknade Nino med hög feber och fick ­föras till sjukhus. Där tvingades de vara kvar i flera dagar. Tillbaka i Sverige tog de kontakt med Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Men inte heller där tog läkarna familjens oro på allvar. Först när de stod på sig gjordes tester som visade att Nino led av cystisk ­fibros – en obotlig, mycket krävande sjukdom. Medellivslängden bland de som drabbats är 50 år.

– Det var en total chock. Allt förändrades och jag försvann in i något slags ­vakuum där jag stannade väldigt länge, säger Jessica Folcker till Mama.

”Jag var manisk”

Hela hennes tillvaro handlade plötsligt om att anpassa sig efter sonens sjukdom. Bland annat var det oerhört viktigt att skydda honom från infektioner, eftersom cystisk fibros-drabbade människor är extra infektionskänsliga.

– Jag var manisk med att ”ta inte där, pilla inte där, sprita händerna, tvätta barn”. Jag var så klart rädd, det handlar om ens barns liv, berättar hon.

”Han kan bli gammal”

I dag har Jessica Folcker och hennes nye man Daniel Heckscher – som hon har två barn med – lärt sig att leva i nuet och acceptera Ninos sjukdom.

– Även om de säger att medellivslängden är femtio år så säger de samtidigt att Nino kan bli gammal och pensionär, säger hon till Mama.

– Jag har fyra kids och det känns som en välsignelse för de är glada och älskar varandra.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Jessica Folcker, som säger att hon inte vill tillägga något.

Sjunger på gala

■ ■ Den 26 mars hålls en välgörenhets­gala på Cirkus i Stockholm för att stödja forskningen om cystisk fibros. De som deltar är: Lill-Babs, Jessica Folcker, Martin Stenmarck, Henric de la Cour, Babben Larsson, Andreas Lundstedt, The Pusher, Tobbe Trollkarl, Mojje och magikern John Houdi. Samtliga ställer upp gratis.

■ ■ ”Artister spelar för livet” hålls för tredje året i rad. Initiativtagare är Annica Modin från Stockholm, en mamma vars 10-åriga dotter föddes med sjukdomen.