Joel Kinnaman

Kinnamans uppmaning: ”Sport borde inte orsaka lidande”

Av: 

Nils Lolk

NÖJE

Coca cola har redan hoppat av.

I ett mejl kräver Joel Kinnaman att biljätten Chrysler slutar sponsra en av världens största hundslädstävlingar.

– Jag uppmanar ert företag att ta avstånd från denna kalla, grymma ”sport”, skriver han.

Flera hundra hundar dött till följd av tävlingen Iditarods extrema förhållanden, enligt djurrättsorganisationen PETA. Under förra årets race återkallades flera hundar efter att ha testats positivt på dopningstest med opioiden Tramadol i blodet, vilket är en sorts smärtstillande medicin.

Nu riktar Hollywood-stjärnan Joel Kinnaman, 39, skarp kritik mot bilföretaget Chrysler och uppmanar dem att dra tillbaka sitt sponsorskap.

Hollywood-stjärnan Joel Kinnaman, 39, har i ett mail uppmanat bilföretaget Chrysler att dra tillbaka sitt sponsorskap för hundslädstävlingen Iditarod i USA.

– Jag är säker på vi kan enas om att ”människans bästa vän” förtjänar mycket bättre än att bli behandlad som en vara, skriver han i mailet till Fiat Chrysler automobiles vd Michael Manley, 54.

Senaste företaget som avslutade sitt sponsorskap till tävlingen var Coca Cola. Andra företag som dragit sig ur är bland annat Jack Daniel’s, Nestlé och Pizza Hut.

– Jag skriver till er i dag för att be er att ansluta er till den växande lista av företag – senast Coca cola – och varumärken som valt att klippa banden med den här grymma ”sporten”. Allmänheten, inklusive mig, stödjer inte längre företag som associeras med djurplågeri, skriver han i brevet.

Skådespelaren har tidigare visat sitt engagemang för djurs rättigheter. Under 2015 skrev han ett brev till Sveriges lantbruksminister där han uppmanade ministern att förbjuda minkfarmar.

– Pälsindustrin är inte bara grym, den är också giftig och skadlig för miljön. Sverige är känt som ett ”grönt” land världen över, men minkfarmar är definitivt inte gröna, skrev han i brevet.

Aktuell med ny serie

Kinnaman är aktuell med den nya serien ”Hanna”, som har sin svenska premiär den 29 mars på Amazon Prime Video. I serien spelar svensken mot Esmé Creed-Miles, 19, och Mireille Enos, 43. Kinnaman har tidigare agerat med Enos i serien ”The Killing”, där de båda spelar morddetektiver.

I februari kom nyheten om att Kinnaman hade separerat från frun Cleo Wattenström, 26, efter att ha varit gifta sedan 2015. Men det sägs att de gick isär redan ett år tidigare. Bilder på Instagram visar dock Kinnaman och Wattenström umgås även efter seperationen, och är enligt uppfattningen fortfarande vänner.

Nöjesbladet har sökt Joel Kinnaman.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Så saaaaatana!!!! #swedishtakeover #ufc232 @alexthemauler
Publisert:

LÄS VIDARE

Därför blottar Kinnaman privatlivet på Instagram

ÄMNEN I ARTIKELN

Joel Kinnaman

Fiat Chrysler

Peta

Hundar

Coca-Cola

Nestlé

The Killing