Från fyllebebis – till jättesuccé

avJan-Olov Andersson

NÖJE

Johannes Nyholm långfilmsdebuterar med redan hyllade ”Jätten”

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
REDAN PÅ BANAN ”Jätten” har gjort succé på festivaler i Toronto, Island och San Sebastián, där den vann juryns specialpris.

Hans egen bebis spelade fylletant i kortfilmen ”Las Palmas”. Det blev en världssuccé.

Johannes Nyholms, 41, lika egensinniga långfilmsdebut ”Jätten” har också nästan kultstatus före premiären.

– Jag vill alltid hitta historier som är en kombination av dröm och verklighet. Historier som kan belysas ur många olika perspektiv, säger han.

Johannes Nyholm hade studerat konst- och filmvetenskap och gått Konstfacks animationsutbildning när han började göra film. Debuten ”Dockpojken” (2008) väckte uppmärksamhet i Cannes. ”Las Palmas” (2011) i ännu högre grad. Blev Guldbaggebelönad för bästa kortfilm.

– Trailern sågs väl av över 20 miljoner på Youtube. När den hade visats på Jay Lenos tv-show i USA satt jag på spårvagnen i Göteborg och fick massor av telefonsamtal från Hollywood. En märklig känsla. Jag fick en agent, en vacker dag kanske jag använder mig av honom.

Lever för boule

De senaste åren har han ägnat åt ”Jätten”. En både rolig och sorglig historia om en autistisk och missbildad 30-åring (Christian Andrén) som lever för att spela boule och drömmer om att återförenas med sin mamma.

– En inspirationskälla är en gammal feberdröm jag hade när jag var 4-5 år. Jag såg mig själv som avknoppad från omgivningen. Det psykologiska tillståndet har jag försökt återskapa. Och så har jag spelat mycket boule i en klubb i Göteborg. Den miljön är väldigt bra.

Hur hittade ni Christian Andrén?

– Genom en statistsida. Man kunde klicka i vissa kriterier, att han skulle vara kortvuxen och så. Christian provfilmade och hade egna erfarenheter som gjorde att han lätt kunde sätta sig in i rollen.

Effekterna tog lång tid

Hur skapade ni filmens stora jätte?

– Det finns ju inte så många skådespelare som är 50 meter långa (skratt). Det är mycket special­effekter, vi har kombinerat CGI och andra tekniker. Det tog väldigt lång tid att få de sekvenserna trovärdiga och starka. Men de var viktiga. Man ska känna att den här lilla mannen har något inom sig som håller på att explodera. Som får hela omgivningen att vibrera.

”Min dotter är stolt”

Många talar fortfarande om ”Las Palmas”. Din 1–1,5-åriga dotter spelade fylletant bland dockor i krogmiljö. Vad säger hon om filmen i dag?

– Hon var 2–3 år när hon såg filmen första gången. Då hade hon frågor som Var var ni någonstans?. Då fick jag visa bakomfilmer, hur hennes mamma skötte dockorna och jag filmade precis bredvid henne.

– Nu är hon sju år och har precis börjat ettan. Hon är stolt över filmen.

Johannes Nyholm om

… Christian Andréns mask i filmen, gjord av Oscarsnominerade Love Larson och Eva von Bahr:

– Den skapade både oanade svårigheter och utmaningar. Den är i sex eller åtta delar, tog 3,5 timmar att sätta på och närmare en timme att ta av varje dag. Sedan slängde de alltihop och gjorde en ny varje dag.

… nästa film ”Koko-di, koko-da”:

– Den spelades in innan ”Jätten” och är klar till 90 procent. En film i mindre skala, ett kammarspel, om ett par (Ylva Gallon, Leif Edlund) som reparerar sitt krackelerade förhållande i skogsmiljö. Där möter de ett slags cirkussällskap. Premiär någon gång nästa år.