”Ken Ring lägger ner” - en lyckad PR-kupp

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:

Torbjörn Ek: Rapparen fick maximal uppmärksamhet – på en nyhet som inte tycks stämma

1 av 2 | Foto: IBL
Ken Rings PR-kupp startade genom ett inlägg på Facebook.

Grattis, Ken Ring!

Helgens alla ”Ken Ring lägger ner”-artiklar är den mest lyckade PR-kuppen på länge.

Tobbe Ek.
Tobbe Ek.

Nej, Ken Ring ska inte lägga ner musiken.

Men det hindrade inte nyheten från att brisera i söndags eftermiddag, baserat på ett upprört Facebook-inlägg där rapparen bland annat skrev:

”Varför känner jag för att lägga ner? Varför? För att när jag började var detta ett sätt för oss att leva.” och ”Jag känner att jag inte har nått mer att säga för i helvete.”

Med mer eller mindre likadana rubriker basunerades nyheten ut: ”Ken Ring lägger ner musikkarriären” (Expressen), ”Ken Ring lägger ned artistkarriären” (Dagens Nyheter), ”Ken Ring lägger ner musikkarriären” (SVT Kulturnyheterna).

Men bara till Expressen tycks Ken Ring bekräfta att han faktiskt menat vad han skrivit:

”De som inte tror det vet ingenting om vad detta handlar om”, skrev han i ett mejl till tidningen.

”Minst två album till”

När sen SVT:s Kulturnyheterna hör av sig till rapparen har han redan börjat vackla i sin egen övertygelse. Han poängterar att han har flera album på gång. Det låter mer som att han, liksom 10 miljoner andra svenskar, funderar över att kanske gå i pension nån gång i framtiden.

– Det blir minst två album till... men det börjar bli dags snart. Om jag klarar av att sluta, säger Ken Ring till Kulturnyheterna.

På samma sätt uttrycker han sig i ett nytt inlägg på Facebook publicerat under söndagskvällen:

”Jag sa det är dags att planera mitt avslut som artisten Ken Ring. Men har två album minst i mig till.” skriver han och tillägger att han vill satsa mer på musikkarriären genom sina skivbolag och mindre på sitt eget artisteri: ”Jag kommer aldrig lämna musiken. Jag ska bli störst inom musik Sverige. Det kan jag lova er!”

Minst två album till alltså.

Ändå blir rubriken hos Kulturnyheterna att Ken Ring ”lägger ned musikkarriären”.

Bara att gratulera Ken

När Dagens Nyheter publicerar sin artikel, också den försedd med samma ”lägger ned”-rubrik, är det redan måndag förmiddag.

Då har Ken Ring hunnit skriva ännu ett Facebook-inlägg:

”Vilken hets det blev. NEJ jag ska inte sluta nu. Har två album minst kvar i mig.” skriver han.

Ken Ring får även in en känga mot de journalister som rapporterat: ”Det går lite till överdrift när media börjar skriva.”

Och han har en poäng. Han ska spela in ”minst” två album till och sen möjligen lägga artistkarriären på hyllan ”om jag klarar av att sluta”. Det har han alltså både sagt och skrivit på samma Facebooksida där han under söndagen meddelade att han ”känner för att lägga ner”.

Det är bara att gratulera Ken Ring för att han lyckats få maximalt medieutrymme på minimal tid. Flera av Sveriges största nyhetsförmedlare brassar ut en nyhet som inte riktigt tycks stämma. Och Ken Ring kan passa på att berätta om två kommande album och att han ska ut och spela runt om i Sverige under hösten och vintern.
Snyggt jobbat, Ken!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN