Lisa Nilsson: ”Prince en av husgudarna”

avErik Åberg

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Lisa Nilsson.

Hela musikvärlden sörjer Prince död.

– Det var en av husgudarna genom hela uppväxten, säger Lisa Nilsson.

Det var genom ett sms från en kollega artisten Lisa Nilsson fick reda på den tragiska nyheten. Hennes husgud och stora inspirationskälla, Prince har dött.

– Jag är lite bestört nu, minst sagt, säger hon.

På ett personligt plan har världsstjärnan varit en källa till glädje. Hon beskriver honom som en unik musiker med stor integritet. Han var alltid sig själv trogen och lyckades underhålla samtidigt som han tog sin musik på största allvar, enligt henne.

– Han har aldrig tvekat på sin artistiska nivå och det har gett honom enorm integritet. Ibland så stor att det krånglade till det för fansen. Men namnbyten och fejder med skivbolaget, säger hon.

Minns succéfilmen

Också när det kommer till Nilssons egna musikkarriär har Prince betytt mycket. Hon nämner hur han rörde sig mellan olika genres och aldrig hade något problem med att blanda.

– Det har jag inspirerats av. Jag gillar inte genregränser. Jag gillar när musik får vara det som de behöver, säger hon.

Under sina egna turnéer spelades det mycket Prince i turnébussen. Men det allra första minnet hon har av ikonen är från en biosalong.

– Mitt första stora minne är just ”Purple rain”-filmen. Jag var ung och fick gå på bio, det var en spännande dubbeldejt. Soundtracket är omöjligt att frigöra sig från just nu, säger hon.

”Bara att bita ihop”

Lisa fick aldrig se artisten uppträda live. Flera gånger krockade hans konserter med hennes egna. Istället fick hon uppleva hans framträdanden via album och Youtube-klipp, något hon också kommer att göra de kommande dagarna.

– Det här blir min Prince-helg. Det är ett märkligt sammanträffande att man återupplivar dem, men det är fint också. Som min dotter sa: 'hans musik finns ju alltid kvar', säger Lisa.

Vid bara 57 års ålder gick världsstjärnan hastigt bort. Vilket får Nilsson att också tänka på David Bowies bortgång.

– De kommer falla ena efter den andra nu. Det är bara att bita ihop, säger hon.

Hon nämner flera stora artister och konstnärer som alla gjort avtryck i dagens musikindustri.

– Det är svårare att bli unik och skapa nya stilar i dag. Allt är en förgrening på det som redan gjorts. Men man kan förvalta pundet så gott man kan, säger Lisa Nilsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Prince