”Harry Potter”-böcker värda 230 000 kronor - styck

NÖJE

Tryckfelet visar om just din bok är värdefull

Var du ett av Harry Potters första fans?

I så fall kan du sitta på en riktig guldgruva.

En liten detalj på sidan 53 visar om just din bok är värd 230 000 kronor.

Harry Potter

Ett exemplar av den första tryckningen av JK Rowlings första bok om Harry Potter, ”Harry Potter and the philosopher's stone” värderas till 20 000 pund, motsvarande drygt 230 000 kronor, enligt Sun.

I november går boken under klubban på en auktion i London och boken värderas alltså till nästan en kvarts miljon kronor.

Sålt i 400 miljoner exemplar

JK Rowlings böcker om trollkarlen har sålt över 400 miljoner exemplar över hela världen. Men förstaupplagan av den första boken trycktes bara i 500 exemplar och det är dessa böcker som nu kan visa sig vara rena guldgruvan.

Rariteterna känns igen genom ett tryckfel på sidan 53 i boken, skriver Sun.

Tryckfelet gör boken värdefull

Där räknas upp vad Harry Potter och andra blivande trollkarlar förväntas ta med sig till trollkarlsskolan Hogwarts och listan både inleds och avslutas med ”1 wand”, på svenska ”ett stycke trollstav”. Upprepningen är ett tryckfel som bara återfinns just i den första upplagan av boken. Så om du var ett tidigt ”Harry Potter”-fan och skaffade ”Harry Potter and the philosopher's stone” på engelska redan 1997 när den kom ut i Storbritannien, så kan det vara läge att kontrollera om sidan 53 innehåller samma tryckfel. I så fall kan boken vara värd närmare en kvarts miljon kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM