Rockfotografen: ”Vad heter staden nu igen... Östersund?”

NÖJE

Har plåtat musikens giganter – nu ställer han ut i Sverige

1 av 7 | Foto: Henry Diltz.

Henry Diltz har fotat giganter som Michael Jackson, Ringo Starr och Janis Joplin.

Nu är han aktuell med utställning i Sverige.

– Vad heter staden nu igen? Östersund?, säger han.

När folkmusikgruppen Modern folk quartet reste genom USA gjorde de ett stopp på en loppis. Där hittade bandmedlemmen Henry Diltz en begagnad kamera för en billig peng. Den visade sig att det skulle bli starten på Diltz fotointresse som har gjort honom till världens mest framgångsrika rockfotograf.

– Jag var så tagen av att det blev så levande. Det som hängde på väggen var större än livet och sken i flera färger. Det var en underbar upplevelse som tog andan ur mig, säger Henry Diltz.

1969 var han Woodstockfestivalens officiella fotograf, han ligger bakom över 200 kända skivomslag och har fotat artister som Paul McCartney, Dolly Parton, Kurt Cobain, Debbie Harry och Jimi Hendrix. Men planen var aldrig att bli fotograf.

– Många av mina vänner var musiker, som Neil Young, Joni Mitchell, Michelle Phillips från The mamas and the papas, och de blev kända och hade plötsligt listettor. Då var det lätt att bli en välkänd fotograf, säger han.

”Hur var Jim Morrison?”

Då Diltz fotat de största namnen i musikhistorien har han många historier att dela med sig av och får ofta svara på frågan vem som var besvärligast att fota. Den allra vanligaste är dock ”Hur var Jim Morrison egentligen?”.

– Han observerade livet. Han var inte den mest utåtriktade och pratade inte så mycket. Han var inte aggressiv. Han var en poet som observerade människans natur, säger Henry Diltz.

Vem var då svårast att fotografera? Ingen.

– Jag visste hur jag skulle hänga med dem eftersom jag själv var musiker. Mycket var bara att vänta på att få spela. Jag hade lika temperament som de jag skulle fotografera. Jag kom inte i vägen utan var avslappnad och väntade på rätt tillfälle, säger han.

Henry liknar sig själv med primatologen och etologen Jane Goodall.

– Jag är rockfotografiets Jane Goodall. Hon satt och väntade på schimpanserna, utan att störa dem för hon ville se dem agera naturligt, säger Henry Diltz.

Gessles tavlor blev stulna

På listan över kända som Henry Diltz fotat finns även Roxette.

– Per Gessle är världens snällaste. Han bjöd mig till sitt hotell i Tylösand i en hel vecka. När jag kom dit hade han tagit reda på att jag gillar champagne och hade fixat min favorit. Det var fantastiskt, säger Henry.

Per Gessles hotell anordnade under 2014 en utställning av Henrys bilder. En utställning som slutade i en konstkupp. Fyra tavlor stals från hotellet men återlämnades två månader senare i ett paket.

– Jag tror jag har hört talas om det. Kom de tillbaka? Vi kan ju alltid trycka fler, men de är rätt värdefulla, säger Henry Diltz.

Älskar Sverige

Nu ställer han ut sina bilder på Storsjöyran, den fjärde utställningen i Sverige för Henry Diltz.

Festivalen pågår mellan den 29 och 30 juli. Men utställningen går att se redan från den 23 juli på Galleri 3 världar.

– Vad heter staden nu igen? Östersund?

Ja, Östersund. Bra uttal.

– Tack. Jag tror jag var svensk i mitt förra liv. Jag känner mig alltid så hemma i Sverige. Alla är trevliga och det är så vackert. Jag önskar verkligen jag kunde lämna allt och komma. Men jag har inte möjligheten, säger Henry Diltz.

Henry Diltz om...

... Jimi Hendrix:

– Jimi Hendrix var fantastisk att hänga med. Han var väldigt lugn och snäll. Nästan som en liten pojke. Väldigt många är så. Han var också väldigt tyst.

... Paul McCartney:

– Jag kände Linda McCartney och hon ville att jag skulle fota dem. Paul var som ens bästa vän. När han var borta från rampljuset var han så naturlig. Jag besökte honom i hans strandhus i Malibu för att fota dem. Hans döttrar Heather och Mary hoppade i poolen och han spelade ukulele. Spontant började han sjunga om två systrar som badade, det var ett vackert ögonblick. Du vet låten ”Let 'em in”? Jag tror att han låg i soffan och spelade gitarr när någon plötsligt knackade på dörren och han började sjunga ”Somone's knockin' at the door”.

... Eagles:

– Jag älskade att turnera med Eagles. Jag gjorde deras två första albumomslag. Till det första spenderade vi natten på ett berg i öknen. När vi gjorde det andra lekte vi cowboys hela dagen. Det var väldigt roligt. Det var så smarta och roliga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotografi