Mejla

Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Filmerna som aldrig kom upp

Publicerad:
Uppdaterad:

Irina Palm” var en av de bästa filmerna på årets festival i Berlin.

Den skulle ha gått på svenska biografer nu, men distributören Sandrewmetronome tog bort den. Kanske ett offer för att vi har färre biografägare och salonger i Sverige. Å andra sidan lät samma distributör den värdelösa ”Bröllopsprovet” ha biopremiär. Den fanns det plats till.

När Triangelfilm gick i konkurs försvann en del filmtitlar. Terry Gilliams senaste, ”Tideland”, skulle ha gått upp i somras. Nu finns den på amerikansk dvd.

En svår historia. Dvd:n inleds med att Terry Gilliam själv sitter i bild: ”Många av er som ser ”Tideland” kommer att tycka illa om filmen”. Sedan förklarar han hur han tänkt. Udda grepp, men det är en märklig och obehaglig bild av en liten ensam flickas fantasier när hennes heroinmissbrukande föräldrar (Jeff Bridges och Jennifer Tilly) försvinner. Makaber.

Det är lättare att rekommendera ”Factory girl” med Sienna Miller som Edie Sedgwick och Guy Pearce som Andy Warhol. Finns också på bra import-dvd. Hayden Christensen spelar ungefär Bob Dylan, och denne blev mycket upprörd över filmen. Som dock är en intressant bild av en ung kvinna som ville bli berömd, och lyckades med det i 1960-talets New York.

Men som i filmen överges av Warhol och går under i missbruk. Tidlös historia.

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN