Cruz och Bardem sitter ett par rader framför mig

NÖJE

Läs Jens Petersons krönika

Al Pacino knockar på Broadway. Rockveteraner glittrar i soul. Harrison Ford är grinigt tv-ankare på bioduken.

Det här är ett julkort från New York.

Mauro Scocco tände ett ljus första advent med nya singeln ”Ett julkort från New York”. Hans sång handlar om snö på Femte avenyn och ensamhet.

Vindarna på Manhattan är isande. Julsånger spelas överallt och Nat King Cole sjunger om chestnuts som rostas på elden. På heta Pulinos äter vi nyrostade kastanjer till förrätt, följt av en perfekt pizza.

Köer till populära krogar. Kvarterslånga köer till leksaksaffärer. Köer till teatrar.

En av de mest utsålda är ”Köpmannen i Venedig”. Al Pacino är fantastisk som Shylock, som han gjorde på film 2004. Nu ännu intensivare, nya vinklar på Shakespeares komplicerade pjäs. Lily Rabe som spelar Portia är dotter till Jill Clayburgh och är suverän tillsammans med Pacino. Stor teater.

Det är inte bara stjärnor på scen. Penelope Cruz och Javier Bardem sitter ett par rader fram när vi ser Pacino, och i pausen småpratar de med Frances McDormand några rader bort på parkett.

På Beacon theatre sjunger Donald Fagen, Boz Scaggs och Michael McDonald både egna klassiker och annat plockgodis. Bäst i ett par nummer av The Band och en lekfull ”Help me Rhonda”. New York-publiken står upp och jublar när McDonald kör ”What a fool believes” och Fagen sjunger både Steely Dan och solo-ess. Konsert som bör bli dvd.

Två nya animerade pärlor lyser i 3D på bio, Disneys ”Trassel” och Dreamworks ”Megamind”. Alan Menken, som skrev musiken till ”Lilla sjöjungfrun” och ”Skönheten och odjuret”, har gjort musikalsångerna till sagan om Rapunzel med det långa håret. Underhållande äventyr som når Sverige i februari.

Harrison Ford har hittat en bra roll, en vresig tv-diva som tvingas bli programledare i morgon-tv med Diane Keaton som kollega. De är båda kul som bortskämda primadonnor.

”Morning glory” har härliga bilder av New York.

Staden som kan spela många huvudroller. Alltid imponerande dramatisk. Nu i december doftar gatorna av av söta nötter och något hårt bränt. Frälsningsarméns julsånger ekar mellan skyskraporna och det faller ett blygt snöfall över Femte avenyn. Som en scen från en film. Som ett julkort från New York.

ARTIKELN HANDLAR OM