Dömd för ekobrott

avAnders Johansson, Martin Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagare: Han tvingas betala några hundratusen

Foto: Foto: ROLF ANDERSSON
STRAFFET: DAGSBÖTER Peter Harryson är dömd för bokföringsbrott och vårdslös skatteuppgift. ”Han förstår domen men accepterar den inte”, säger Harrysons advokat.

Han undanhöll inkomster på över hundratusen kronor.

Nu har Peter Harryson fått sitt straff.

Hovrätten för Västra Sverige dömde honom för bokföringsbrott och vårdslös skatteuppgift.

När Skatteverket 2005 kontrollerade bokföringen för Peter Harrysons bolag Åstol film & teater upptäcktes flera allvarliga fel.

Skådespelaren uppgav bland annat en alldeles för liten inkomst för året. Enligt hovrätten undanhöll han 150 000 kronor i bokföringen genom ”grov vårdslöshet”.

Dessutom hade flera transaktioner i företaget överhuvudtaget inte bokförts. Bokföringen var så snårig att Skatteverkets revision tog hela 48 dagar.

– Han har varit oaktsam och borde haft bättre koll på papprena, verifikationer och bokföringsposter, säger kammaråklagare Kennert Lundgren till Nöjesbladet.

Villkorlig dom

I går kom domen.

Peter Harryson, 62, dömdes för bokföringsbrott och vårdslös skatteuppgift till villkorlig dom och dagsböter på totalt 9 000 kronor.

– Han uppgav att han är väldigt okunnig i ekonomi och bokföring. Men som styrelseledamot har man ju ett ansvar att det ska funka, fixar man inte det så ska man inte sitta i en styrelse, säger Lundgren.

Enligt hovrätten är brottsligheten så pass grov att Harryson kunde ha tvingats skaka galler i tre månader, men då rätten bedömer att han inte kommer att göra om brotten stannar straffet vid villkorlig dom och böter.

Brotten innebär även att han tvingas betala en stor summa i straffavgift.

– Det blir extra skatt på de här inkomsterna och ett skattetillägg. Några hundratusen tvingas han betala, säger Lundgren.

Nöjesbladet har förgäves sökt Peter Harryson.

– Peter har egentligen inte sagt något annat än att han förstår domen men inte accepterar den, säger advokaten Lars Fryklund till Nöjesbladet.

Hade revisor

Harryson anlitade både en redovisningskonsult och en revisor som skulle sköta om bokföringen.

– Många anser att om man anlitar kvalificerad personal ska man inte kunna belastas för att man inte kontrollerar om de utför sitt jobb. I verkligheten förlitar man ju sig på sin redovisningskonsult, säger Fryklund.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM