Kayo om sin kamp mot cancern

avTorbjörn Ek

1 av 4 | Foto: CASPER HEDBERG
Kayo.

Kayo trodde att hon var fri från cancern.

Men mitt under planeringen av Afro-Dites comeback fick hon mardrömsbeskedet – sjukdomen var tillbaka.

– Mina läkare har nu avrått mig från att vara med i föreställningen och satsa hundra procent på återhämtning, säger hon.

Kayo Shekoni, 51, tvingas ställa in sin medverkan i Afro-Dites comebackshow på Berns.

Hon har drabbats av cancer och mår för dåligt för att kunna medverka i premiären av ”Motown” den 21 november. I stället ersätts hon av Jessica Folcker, 40.

– Jag har inte gjort några direkta statements själv, men det största skälet till att jag gör det i dag är att jag känner att jag är skyldig att berätta för dem som har köpt biljetter till ”Motown” att jag inte kommer vara med under de här föreställningarna på Berns i höst, säger Kayo.

Drabbades redan 2012

Tidigare har Kayo Shekoni bara berättat om sjukdomen för sina närmaste, men inför behandlingen fick hon rådet av sin läkare att den här gången vara öppen om sin cancer. Dels för att risken att det skulle synas på henne var överhängande, men framför allt för att kunna sätta gränser utifrån hur hon mår, det berättade hon tidigare i höstas i Anna Bensons bok ”Rosa kokboken 2” som säljs till förmån för Cancerfonden.

–  Jag har genomgått en hehandling som varit väldigt påfrestande för mig och jag hade hoppats att jag skulle kunna göra föreställningen, säger Kayo.

Hon drabbades redan 2012 av livmoderhalscancer och opererades bara veckor innan hon ställde sig på Allsångsscenen i juli samma år.

Men cancern kom tillbaka.

Tidigare i somras fick hon beskedet att knölarna hon känt och smärtorna i ljumsken inte var ärrbildning efter den tidigare operationen. Och nu gick det inte längre att operera. I stället har hon tvingats att ta cellgifter och få strålbehandling.

Samtidigt pågick planeringen inför Afro-dites comeback för fullt. Den 21 november skulle hon tillsammans med Blossom Tainton, 48, och Gladys del Pilar, 53, ställa sig på scenen för premiären för showen ”Motown” på Berns salonger i Stockholm.

Vill inte prata så mycket

Men nu ersätts hon i föreställningen av Jessica Folcker.

– Vi ringde redan i somras och frågade Jessica om hon kunde tänka sig att hoppa in även med kort varsel, säger Kayo.

Hon vill inte gå in i detalj på sin sjukdom.

– Jag känner att det här är en privat sak och inget jag vill prata om mer än nödvändigt.

Får du behandling nu?

– Min behandling är klar, den blev klar för två veckor sen och nu är jag i återhämtningsfasen, säger hon.

Hur kommer det kännas att se dina bästa vänner på scenen utan dig?

– Det kommer att kännas framför allt fantastiskt, jag kommer så klart vara sugen på att hoppa upp, men nu får de jobba hårt för nu har de ögonen på sig. Det blir ju första gången jag får se mina systrar utifrån och jag kommer vara deras största fan.

Blossom Tainton, Gladys del Pilar och Jessica Folcker skrattar och säger att de hoppas att hon kommer upp på scenen.

– Vi har tvingat henne att plugga in alla manus och lära sig allt, för vi tänker inte börja repa om från början när hon kommer tillbaka, säger Blossom Tainton.

Hon hyllar sin bandkollega:

– Vi saknar henne otroligt varje dag. Men det är så här livet ser ut och det ger oss en ännu större övertygelse att vi nu ska göra en jäkligt bra show, för Kayos skull. Det finns ingenting som inte vi tar oss igenom. Vi saknar henne som fan, säger Blossom Tainton.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kayo

Cancer