Eagles-stjärnan död: ”Ord kan inte beskriva vår sorg”

avNiklas Eriksson

1 av 15

Eagles-grundaren Glenn Frey är död.

”Det är med tungt hjärta vi meddelar att vår kamrat gått bort” skriver bandet på sin hemsida.

Glenn Frey blev 67 år.

Gitarristen Glenn Frey är en av grundarna av det amerikanska bandet Eagles som bland annat ligger bakom monsterhits som ”Hotel California”, ”Take it Easy” och ”Tequila Sunrise”. Bandet har sålt hundratals miljoner skivor och rankas som det 75:e viktigaste bandet genom tiderna av Rolling Stone.

bandets hemsida bekräftas att Glenn Frey gått bort under måndagen:

”Glenn kämpade modigt de senaste veckorna men gick tyvärr bort i komplikationerna av ledgångsreumatism, ulcerös kolit och lunginflammation. Familjen Frey vill tacka alla som följt Glenns kamp och hoppades och bad för hans bättring”.

”Förändrade mitt liv”

Bandkollegan och vännen Don Henley har också lämnat sina kondeolanser som publiceras av magasinet Rolling Stone.

”Jag är inte säker på att jag tror på ödet, men jag vet att när min väg korsade Glenn Lewis Freys 1970 så förändrade det mitt liv för alltid, och i slutändan påverkade det livet för miljontals människor över hela planeten. Det kommer att kännas märkligt att gå vidare utan honom. Men jag är tacksam för varje dag han fanns i mitt liv. Vila i frid, broder” skriver Henley bland annat.

Don Henley var tillsammans med Frey en av grundarna till Eagles och den sistnämnde har skrivit och sjungit flera av bandets största hits. Samlingsalbumet ”The greatest hits 1971-1975” bland de mest sålda albumen någonsin med cirka 40 miljoner exemplar.

Roll i Miami Vice

Glenn Frey inledde efter Eagles-splittring 1980 också en solokarriär där låten ”The Heat is on” som är ledmotiv till ”Snuten i Hollywood-filmerna” kan vara ett av hans mest kända verk. Även låten ”You Belong to the city” från tv-serien Miami Vice kommer från tiden efter Eagles uppbrott. Glenn Frey hade även en återkommande roll i serien med Don Johnson och Philip Michael Thomas.

Bandet återförenades 1994 med albumet ”Hell Freezes Over” – en blinkning till ett uttalande när bandet splittrades och det hette att de skulle återförenas först när helvetet frös till is.

– Vi splittrades aldrig. Vi tog bara en 14 år lång paus, sa Frey på bandets första spelningen efter att de återförenats. Sedan dess har bandet turnerat världen över, sista spelningen i Sverige var på Norrporten arena i Sundsvall 17 juni 2011.

Eagles i Hall of Fame

1998 fick bandet plats i rockens ”Hall of Fame”. Elva år senare, 2007, släpptes bandets  sista album. Skivan med  titeln ”Long Road out of Eden”. Meddelandet om hans död avslutas också med texten från låten ”It's Your World Now” från det albumet och en sista hälsningen från gitarristens familj:

”Ord kan varken beskriva vår sorg, eller vår kärlek och respekt för att allt han gett oss, sin familj, musikvärlden och miljontals fans över hela världen”.

Glenn Frey föddes 6 november 1948 i Detroit, Michigan.

Han somnade in i New York City måndagen den 18 januari 2016 – 67 år gammal.