Wikingsson: Vi visste inte om de överlevt

1 av 3
Filip och Fredrik.

avJoni Nykänen

NÖJE

I ”Jorden runt på 6 steg” delar humorduon Filip och Fredrik ett starkt möte med den piercade 90-åringen Sun-Maya från Nepal.

Men några veckor efter att kamerateamet lämnat henne i den lilla byn drabbades landet av det kraftigaste jordskalvet på 80 år – och ovissheten kring hennes öde var total.

– Då blev man jävligt orolig, säger Fredrik Wikingsson till Nöjesbladet.

I Kanal 5:s äventyrsserie ”Jorden runt på 6 steg” träffar komikerduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson en piercad äldre kvinna vid namn Sun-Maya, i en liten nepalesisk by vid namn Kartike. Humorduon har kallat mötet med den omkring 90-åriga kvinnan för oförglömligt. I avsnitt två blir hon den första personen i kedjan som ska ta duon till stjärnkocken Gordon Ramsay på sex steg, ifall teorin stämmer.

Men det man inte får veta i programmet är att bara några veckor efter inspelningen inträffade det kraftigaste jordskalvet i Nepal på 80 år. Tusentals människor miste sina liv. Enligt nyhetsbyrån AP mätte jordbävningen, som ägde rum i april, 7,8 på Richterskalan. Kartike ligger bara några enstaka mil från skalvets epicentrum.

Extra påverkad

Filip och Fredrik svävade länge i ovisshet kring Sun-Mayas öde.

– Då blev man jävligt orolig. Det var fruktansvärt att läsa om. Det är synd att det är så. Men man blir givetvis extra påverkad av att läsa om tragedier utomlands när man har en egen koppling tid det. Vi var ju där under en dag och hängde med henne och hennes gäng. Så då blir man orolig, säger Fredrik Wikingsson.

”Vi visste inte ens om guiderna överlevt”

Det var viktigt för produktionen att få reda på ifall personerna som medverkat farit illa, både på ett mänskligt plan, men eventuella dödsfall kan också väcka etiska spörsmål. Kan man sända över huvud taget om personerna dött?

– Vi visste inte ens om guiderna överlevt i ärlighetens namn. De bodde i Katmandu, men delar av den staden förstördes också. Men vi fick tag i guiderna, som åkte till byn. De kollade om de var vid liv. Och det var de. Det var många aspekter kring detta, säger Filip Hammar.

Det kunde konstateras att människorna klarat sig, men att 95 procent av husen i byn hade blivit obeboeliga eftersom de är fallfärdiga.

Får se hur människor kämpar

– Även om vi bara var några dagar i landet så utvecklade man känslor för Nepal. Vi tyckte väldigt mycket om det landet. Det var väldigt välkomnande. Oerhört sorgligt det som skett. Hoppas att de kan bygga upp landet så fort som möjligt, med pengar från hela världen, säger Filip Hammar.

– När man reser runt inser man hur bra vi har det i Sverige. Man får se hur människor kämpar. Och vi har inte ens jordbävningar, säger Wikingsson.

”Jorden runt på 6 steg” sänds i Kanal 5 på onsdagskvällen.

ARTIKELN HANDLAR OM