Birk Borkasons kniv är till salu: ”Svensk films heliga graal”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Utan en kniv klarar man sig inte i skogen, sägs det.

Och nu finns möjligheten att lägga vantarna på ett historiskt och praktiskt föremål på samma gång.

Birk Borkasons kniv är nämligen till salu.

I Tage Danielssons filmatisering av Astrid Lindgrens bok ”Ronja Rövardotter” från 1984 fanns det flera bråk som etsade sig fast på näthinnan. Mattis och Borkas brottningsmatch på i borgen var ett av dem.

1 av 3

Men det bråk som fick störst uppmärksamhet var det mellan Ronja Rövardotter och Birk Borkason när kniven försvunnit. Kniven återfanns senare i filmen och nu är just den kniven till salu i verkligheten.

En säljare på Tradera uppger att denne övertagit kniven från en kompis. Denna kompis ska ha jobbat på filminspelningen och fått med sig föremålet hem efter att den sista scenen spelats in.

”Anledningen till att jag nu säljer den är för att jag tycker att den förtjänar ett bättre hem hos någon som uppskattar den mer än jag gör OCH för att jag hellre skulle vilja ha en katt än en kniv”, skriver säljaren på Tradera.

”Är nog enda chansen”

I skrivande stund har över 150 personer budat på kniven. Det ledande budet ligger på strax över 22 000 kronor.

Den 25 april avslutas onlineauktionen.

”Detta är nog den enda chansen att bli ägare till ett av svensk filmhistorias mest mytomspunna, legendariska och omtalade föremål. Svensk films heliga graal kan nu bli din”, skriver säljaren .

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN