”Idol”-favoritens förvandling – bytte namn och look inför fjärde försöket

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Han golvar juryn och tittarna – gång på gång.

Det är ingen hemlighet att Chris Kläfford är storfavorit i ”Idol”.

Men så är han heller ingen nybörjare – det här är fjärde gången som sångaren från Lindesberg medverkar i programmet.

– Det är många som söker till ”Idol” och det är inget konstigt med det. Ibland behöver man tid att utvecklas, säger Anders Edholm, presstalesperson på TV4.

1 av 3 | Foto: TV4
Christoffer i ”Idol” 2017, nu som Chris Kläfford.

Juryn rosar honom och tittarna älskar den skäggige sångaren från Lindesberg.

Men han har mött ”Idol”-juryn förut: 2010, 2011 och 2015. Då under namnet Christoffer Sjögren, vilket Expressen var först med att rapportera.

I tisdagens program utbrast Anders Bagge:

– Du är en ”brother from another mother”, vi måste ha bott i en vikingby, där du och jag bara gick omkring och kramades och spelade musik medan de andra var ute och slogs.

En snarlik upprepning från 2015, då han också slogs över likheter mellan sig själv och Christoffer.

– Fyfan, du är ju min brorsa, sa han då.

Bagge har suttit i juryn de gånger du tävlat i ”Idol”. Har han inte känt igen dig?

– Har du sett klippet från 2010? Jag skulle inte heller känna igen mig, säger Chris Kläfford och syftar på att han då varken hade skägg eller långt hår.

– Men han säger det på min audition i år, om man tittat på TV4 Play, ”Chris Kläfford? Har du bytt namn?” Men man ser inte det i programmet.

”Ibland behöver man tid att utvecklas”

Chris Kläfford tog sig till slutaudition 2010 och 2015 tävlade han om en finalplats via den så kallade ”TV4 Play-biljetten”. Lindesbergaren blev en av åtta som ”Idol”-juryn valde ut, men gick inte vidare. TV4 har dock valt att inte visa hans ”Idol”-historia ännu.

– Det är många som söker till ”Idol” flera gånger och det är inget konstigt med det. Ibland behöver man tid att utvecklas. Man får söka till ”Idol” hur många gånger man vill så länge man inte har tagit sig förbi kvalveckan och blivit en av topp 12, säger Anders Edholm, presstalesperson TV4 och fortsätter:

– Vi är tidigt i säsongen och alla berättelser om våra finalister har inte hunnit tas upp ännu. Men vi tycker att det viktigaste är att visa vilka fantastiska artister de är på väg att bli nu och inte vad de har gjort tidigare.

Kläfford – ett släktnamn

Chris Kläfford började presentera sig med sitt nya artistnamn redan innan årets ”Idol”-resa, när han uppträdde som trubadur utomlands.

– Kläfford är ett gammalt släktnamn och jag har det som mellannamn på riktigt. När jag inte är i Sverige och spelar så är det svårt att säga ”Sjögren”. Så jag tänkte att Kläfford är som Clifford, så då blir det lättare för folk, säger han och lägger till:

– Plus att jag tycker det är ett häftigt namn. Jag vet ingen annan som heter så heller.

Vilka fördelar tror du att du har mot de andra deltagarna i och med att du har lite ”Idol”-vana?

– Den största fördelen i så fall är nog kameravanan, för det är nog den som gör dig spänd. Det är nog därför de uppfattar mig som så avslappnad, för att jag är lugn. Jag blir inte längre så uppstressad av en kamera. Prestationsförmågan sänks ju när man blir nervös.

Publicerad:

LÄS VIDARE