Sverige

Strömmade julkonserter under hela december

Av: 

TT

NÖJE

Inställda Luciatåg och uteblivna julkonserter till trots – det går att njuta av stämningsfull musik även inför årets högtid. Här hittar du tonerna som frammanar julkänsla.

December 2020 må skilja sig mycket från tidigare julmånader, men när publiken inte får komma till konsertlokaler och kyrkor väljer många att genomföra julkonserterna ändå – och strömma dem, ofta utan biljettförsäljning.

– I år är det verkligen viktigare än någonsin att vi som en del av Sveriges Radio ger publiken så mycket julkänsla de kan få, eftersom vi vet att det är så många av våra lyssnare som normalt sjunger i kör, går på julkonserter och konserthus, och det kan de inte göra nu. Så vi måste maxa vårt julerbjudande så mycket som möjligt, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig för P2.

Hon är medveten om att digitala konserter inte ger samma upplevelse som levande musik.

– Men vi vet att många som sitter ensamma hemma lyssnar på oss, och kan göra det, säger hon.

P2 har också bjudit in lyssnarna att sjunga "När det lider mot jul" på samma sätt som när man satte samman en valborgskör i våras. Den 11 december blir det premiär för en digital kör från hela landet som sjunger den svenska julklassikern vilken inleds med "Det strålar en stjärna".

En annan flitig arrangör är Svenska kyrkan som webbsänder julkonserter hela december från olika delar av landet. Första advent firades i Umeå stads kyrka med utspridda körsångare i ett slags jul- och adventpsalms-singalong som nu finns kvar på hemsidan.

Konserthuset i Stockholm strömmar sin julkonsert den 20 december. Konserthuschefen Stefan Forsberg ser det som självklart att den offentliga institutionen gör konsertmusiken så tillgänglig som möjligt.

– Vi är glada över att kunna vara till glädje, inspiration och tröst för väldigt många människor. Vi kommer att fortsätta med det, sade han när regeringen införde åtta personer som ny publikrestriktion.

ANNONS

Kampanjer på massor av varor till sommaren! Solkräm, hudlotion och myggmedel!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ola Rapace i tvist om köpta svartkontrakt – kräver tillbaka 1,7 miljoner från död hyresvärd

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverige

Malmö

Malmö Opera

Berwaldhallen

Göteborgsoperan

Stockholm

Göteborg