Fadde Darwichs nya jobb i krisen – kör covid-19-patienter

När krogbranschen gick in i en kris valde dörrvakten Fadde Darwich att sadla om.

Sedan två månader tillbaka kör han sjukvårdstransporter med covid-19-patienter.

– Jag trivs väldigt bra och det känns viktigt, säger han till Aftonbladet.

Fadde Darwich, 54, gjorde sig ett stort namn som dörrvakt under legendariska nattklubben Spy Bars storhetstid på 90- och början av 2000-talet.

Efter det har han arbetat på olika krogar i Stockholm, både som dörrvakt och även drivit dem, men i och med pandemin så blev det tvärstopp i branschen och jobben uteblev.

Idag jobbar därför Fadde Darwich sedan två månader tillbaka med sjukvårdstransporter av covid-19-patienter. Iden fick han från en kollega i krogbranschen som börjat jobba med detta.

Fadde Darwich
Fadde Darwich
Fadde Darwich
Fadde Darwich

– Restriktionerna blev bara tuffare och tuffare, man väntade på att det skulle lätta, men det blev tvärtom. Då kände jag att jag kan inte bara gå och vänta utan jag måste jobba och få en inkomst samtidigt som jag gör en insats, säger Fadde Darwich och förklarar vad jobbet går ut på:

– Vi förflyttar patienter från äldreboenden till sjukhus eller tvärtom och vi kör även yngre personer. Men jag trivs väldigt bra och det känns viktigt. Det är roligt och man gör nytta för samhället.

Trots att Fadde Darwich vanligtvis jobbar som dörrvakt och är vältränad så frestar jobbet på kroppen.

– Det är mer fysiskt krävande än vad jag trodde. Man böjer sig när man ska flytta patienter från sjukhussängen till båren och den ska sedan in i transportbilen. Det känns i ryggen. Igår skulle jag flytta en kvinna från båren till sängen, då stod jag på knä i sängen och skulle lyfta henne, då sa hon ”det var länge sen jag hade en man i sängen”. Patienterna är så härliga!

Fadde Darwich
Fadde Darwich

Även om jobbet är fysiskt krävande så tar det även på psyket.

– Det är förstås jobbigt, när vi körde en 8-åring som mådde dåligt och hade svår hosta, då blir man väldigt berörd. Man blir berörd av alla som är sjuka, men det tar extra hårt. Sedan när man ser att det är fullt överallt på sjukhusen så blir man ledsen.

Händer det att du blir igenkänd när du jobbar?

– Ja, det var en kille som kände igen mig trots att jag hade ansiktsmask. Han sa ”vad fan, det är ju du! Jag har aldrig tyckt om dig för du släppte aldrig in mig på Spy Bar, men nu måste jag ändra mig”, säger han och skrattar.

Är du rädd för att bli smittad?

– Det är klart att man är försiktig och rädd att bli smittad. Men vi har masker och visir och bra utrustning för att kunna utföra jobbet på ett säkert sätt så det känns bra.

Publisert:

LÄS VIDARE