Lasse Kronér kollapsade inför ”Doobidoo”-inspelning

Tillbaka med SVT:s lekprogram efter coronastoppet

Av: Jon Forsling

Publicerad:
Uppdaterad:
Lasse Kronér i ”Doobidoo”-studion, där han drar ingån den 15:e säsongen av SVT-programmet i kväll.
Foto: Bo Håkansson/SVT
Lasse Kronér i ”Doobidoo”-studion, där han drar ingån den 15:e säsongen av SVT-programmet i kväll.

I kväll drar ”Doobidoo” igång igen, men årets säsong kantas av ett dödligt allvar.

SVT:s folkkära lekprogram hotades när Lasse Kronér plötsligt insjuknade i covid-19:

– Jag har inget minne av de här programmen. Allt var ett mörker, säger han.

Om du knäpper på SVT1 ikväll klockan 20.00 kan du för en stund tro att du har åkt tidsmaskin.

För där kommer Lasse Kronér, 57, stå och leda långköraren ”Doobidoo” – inför något så exotiskt som åskådare:

– Vi började spela in årets säsong innan coronan slog till. Det känns ju väldigt konstigt att se studiopublik i dag, som att vi i programmet helt har missat allt med social distansering, säger Lasse när Fredag ringer upp.

Publik i tre avsnitt

I säsongspremiären av det populära lekprogrammet tävlar Babben Larsson och Tobias Persson mot Gunilla Backman och Kalle Moraeus. Även avsnitt två och tre spelades in innan coronaviruset slog till, men när vi kommer till avsnitt fyra har studiopubliken försvunnit:

– Jag minns att jag ställde mig och höll ett brandtal där jag informerade tittarna om corona och allt som hade hänt. Det kommer möjligen kännas lite förlegat när man ser det nu, säger Lasse med ett skratt.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Lasse Kronér dras fortfarande med sviterna av coronaviruset.

Redan då visste han att årets säsong av ”Doobioo” skulle bli unik, men det var bara början. För plötsligt hände det som inte fick hända – Lasse Kronér själv insjuknade i covid-19.

– Det var länge väldigt oklart om det ens skulle bli någon säsong, för mig är det därför väldigt speciellt att vi lyckades ro den i hamn, säger Lasse Kronér.

Märkt av sjukdomen

– Studion fick stå en månad, i väntan på att se hur det utvecklade sig. Av de gäster som var bokade var det många som också blev sjuka, och andra ville inte utsätta sig för smittorisken. Det blev ett jäkla pusslande, fortsätter han.

Lasse Kronér tillfrisknade, men var fortfarande mycket trött och märkt av sjukdomen. Trots det tog han beslutet att fortsätta inspelningen av de sista programmen:

– Jag har inget minne av de här programmen. Allt var ett mörker. Jag var sliten fram till för bara två veckor sedan, så lång tid har det tagit, berättar han.

Kollapsade inför sändning

– När vi bandade hade jag självklart antikroppar, så jag var inte smittande. Men en gång bara ramlade jag ihop. Jag fick ligga och vila fram tills fem minuter innan sändning. Covid sätter sig ju i huvudet också, man är inte lika snabb i käften, fortsätter Lasse.

Trots alla motgångar är han idag lycklig över att det trots allt blir en femtonde säsong av SVT:s långkörare:

– Jag är jätteglad att vi har en säsong, att vi pallade att göra den. Eftersom vi har stor tittning är det roligt att vi är igång igen – jag är stolt över att vi fixade det, säger han.


Publicerad:

LÄS VIDARE