I dag släcker Comhem det analoga nätet

Guide steg för steg: Så ändrar du till digital-tv

I dag blir det analoga ett minne blott.

Comhem övergår till att sända helt digitalt.

– Många drabbas av panik. De har ju tv:n som sällskap och har den på hela nätterna, säger Erika Kalén på Elgiganten i Östersund.

Är du drabbad? Hör av dig!

Mitt under pandemin har tv-jätten bestämt sig för att genomföra digitaliseringen. Meningen var att den skulle ha gjorts redan i våras, då sköts den upp – på grund av pandemin.

Flera tv-handlare Aftonbladet talat med vittnar om oroliga kunder, 60-90 år gamla, som ringer och tar sig till butiker för att få hjälp. Flera tar med sig gamla bruksanvisningar som visar tv-modeller och fjärrkontroller de vill ha hjälp med att förstå.

– Det är sjukt mycket fler kunder. Första dagen den gula texten började snurra uppe på tv-skärmen då hade vi kö in i butiken. Många kunder är bara tacksamma att få komma in och kunna prata med någon, säger Erika Kalén.

Många med för gamla tv-apparater

Även i södra Sverige har man märkt av en ordentlig ökning av kunder inför digitaliseringen.

– Vi har haft en väldig anstormning här. Många äldre, de som är plus 70 år, har inte digital-tv utan de har suttit och tittat på den analoga sändningen. 20-30 procent av de här tittarna har så gamla tv-apparater att de inte kan ställa om dem till digital-tv, säger Per Erlandsson på Ystad tv- och antennservice.

– Har man en tv som är nyare än tio år kan man göra en ny kanalsökning. Merparten av de som inte har något abonnemang väljer att byta tv. Är tv:n elva-tolv år och man behöver köpa en box för 600-700 kronor ... tv:n kan ju gå sönder vilken dag som helst. Då väljer de flesta istället att byta tv.

Enligt Erlandsson har tv-försäljningen mer än fördubblats jämfört med en vanlig månad.

– När man började köra den här plingan i ovankanten på tv:n, jag var här inne i butiken och hade kunder här hela tiden och telefonen med två linjer in ringde från klockan tio till klockan sex. Och jag hann inte ta ett samtal för jag hade kö hela tiden in. Vi trodde det skulle avta, men nu kommer de sista som inte har brytt sig alls.

Aftonbladet har tidigare fått uppgift från Comhem om att det handlar om totalt runt 500 000 hushåll som ska växla från analogt till digitalt tv-tittande. Nu är det oklart hur många som redan uppdaterat till digital-tv.

– Vi kan inte se det. Vi har en halv miljon unika besök på vår hemsida för digitaliseringen, vi märker att folk agerar och att folk skaffar information. Många ringer in till oss och många bokar besök. säger Comhems presstalesperson Fredrik Hallstan.

Så ändrar du till digital-tv – steg för steg

 1. Byt källa på din tv
  Prova att byta källa på din tv med fjärrkontrollen, eftersom digital-tv kan ligga på en annan källa. Knappen du ska trycka på kan ha någon av symbolerna ovan. Titta i bruksanvisningen till din tv eller kontakta din tv-tillverkare om du är osäker.
 2. Gör en kanalsökning
  Ser du inga digitala kanaler kan du göra en kanalsökning (se bruksanvisningen till din tv eller kontakta din tv-tillverkare). Du vet att du tittar digitalt om du inte ser den rullande texten högst upp i tv-rutan längre. För att få in rätt lokala kanaler och nyheter kan du behöva ett nätverks-id för just din ort.
 3. Kolla din tv-modell
  Nästan alla modernare tv-modeller (från cirka 2008) har en inbyggd DVB-C-tuner och kan visa digital-tv. Kontrollera att din tv kan visa digital-tv genom att läsa i bruksanvisningen eller kontakta din tv-tillverkare.
 4. Är din tv äldre?
  Har du en äldre tv kan du behöva komplettera din tv genom att köpa en digitalbox eller byta till en nyare tv-modell.
Publisert:

LÄS VIDARE