Tilde de Paula Eby om hackade Instagramkontot: ”Jag är otroligt kritisk”

Programledaren: ”Gör mig och TV4 oerhört oroliga”

Tilde de Paula Eby riktar hård kritik mot Facebook och Instagram som inte lyckats stänga ner hennes hackade Instagramkonto.

Programledaren gör nu allt för att försöka lösa problemet.

– Det som är ytterst allvarligt är att det inte är någon som har kontroll över vad som skickas ut på det här kontot, vilket naturligtvis gör mig och TV4 oerhört oroliga.

Tilde de Paula Ebys, 48, Instagramkonto med då 245 000 följare blev under lördagskvällen hackad av bedragare efter att hon klickat på en okänd länk.

Sedan dess har bedragarna publicerat mängder av spaminlägg och skickat ut meddelanden från kontot för att försöka lura följarna att klicka på länkar.

TV4-programledaren säger till Aftonbladet att hon tillbringat all sin tid sedan dess med att försöka lösa problemet.

– Jag har haft roligare helger i mitt liv, säger hon.

Tilde de Paula Eby säger att hon plötsligt sent under lördagskvällen fick mängder av meddelanden om att hon sände live på Instagram.

– Då gick jag ut på min Instagram för att se vad som pågick, men kom inte in. Jag kunde se från min mans Instagram att det var ett ungt grabbgäng i, vad det verkade som i alla fall, Turkiet, som sände live.

Tilde de Paula Ebys Instagram kapades under lördagen.
Tilde de Paula Ebys Instagram kapades under lördagen.

”Ytterst allvarligt”

Därefter verkar kontot ha förts vidare från den ena till den andra personen.

– Det som är ytterst allvarligt är att det inte är någon som har kontroll över vad som skickas ut på det här kontot, vilket naturligtvis gör mig och TV4 oerhört oroliga. Jag är i sociala medier-sammanhang också en representant för en hel tv-kanal och jag jobbar ju med nyhetsbevakning. Det är klart att man blir orolig, säger Tilde de Paula Eby.

Nu riktar hon en hård känga till Instagram och Facebook.

– Jag är otroligt kritisk till Instagram och till Facebook som äger Instagram, att man inte på 24 timmar nu har lyckats stoppa det. Jag pratar inte då om att jag vill återfå mitt eget konto. På ett personligt plan vill jag så klart helst ha tillbaka mitt konto och gärna få tillgång till mina bilder igen, men det är mycket allvarligare att de här kaparna skickar ut en mängd meddelanden från mitt konto, om att jag ska ha anmält deras konto och att de då ska trycka på en knapp för att bara bekräfta att de har fått den här varningen.

Orolig för följarnas säkerhet

Tilde de Paula Eby är orolig över att följarna på så sätt kan bli kapade.

– Parallellt med att jag har varit i kontakt med Facebook, Instagram, TV4, säkerhetsavdelningen, presstjänsten och alla andra har jag försökt skicka ut varningar till de som finns i min telefonbok. Men jag hade en kvarts miljon följare på Instagram, alla de finns inte i min telefonbok.

”Helt sjukt”

Följarantalet på Instagramkontot har i skrivande stund minskat med tiotusentals personer efter kapningen.

– Jag har varit supertydlig gentemot Facebook och Instagram och sagt att det inte spelar någon roll att jag inte kan använda kontot just nu, att det inte spelar någon roll att jag har förlorat följare. Men det som visst spelar roll är att de måste sätta stopp för det. För vi vet faktiskt inte vad de här kaparna skickar ut, och det kan vara farligt eller till och med kriminellt innehåll. Det måste de bara sätta stopp för. Med tanke på hur jäkla snabba de är på att stänga konton i andra lägen så förvånar det mig att man på 24 timmar inte lyckats stänga det här kontot. Det är helt sjukt.

Även skådespelaren Ola Rapaces, 49, konto har kapats på samma sätt och kring samma tidpunkt som Tilde de Paula Eby.

Under söndagskvällen meddelade Tilde de Paula Eby på Twitter att hon har återfått kontrollen över sitt Instagramkonto.

Nätfiske, ofta kallat phishing, är ett problem som polisen ofta varnar för. Här kan du läsa mer om de bästa sätten att skydda sig från bedragarna.

Även Ola Rapaces konto hackades.
Även Ola Rapaces konto hackades.
Publisert:

LÄS VIDARE