Mellostjärnan byter namn och kommer ut med ny könsidentitet

”En enorm befrielse”

Andrés Esteche blir Andy E.

Mellostjärnan kommer ut med både nytt namn och ny könsidentitet.

– Jag identifierar mig inte som cis-man enligt normen utan som genderqueer, säger han till tidningen QX.

Han slog igenom som Andrés Esteche i ”Fame factory” och ”Melodifestivalen” i början av 00-talet. I samband med att artisten nu släpper ny musik i form av låten ”Princess Boy” berättar han att han både byter namn och kommer ut med en ny könsidentitet.

– Jag identifierar mig inte som cis-man enligt normen utan som genderqueer. Jag kan inte identifiera mig enligt normen, det går inte. Jag är absolut inte trans eller icke-binär, men jag är absolut inte cis-man, säger Andy E, som han numera heter, till tidningen QX.

”Måste finnas plats för alla”

Andy E säger att både han och hen fungerar som pronomen, men är noga med att poängtera att han inte vill klumpas ihop med cis-män.

Han säger att detta inte kommit över en natt, utan att han länge känt att han inte tillhör den norm som förväntas av honom. Både sångaren Sam Smith, 29, och Eurovision-vinnaren Conchita Wurst, 32, har varit bidragande till att Andy E förstått att han inte behöver passa in i någon särskild mall.

– Det måste finnas plats för alla oss som inte passar in i samhällsnormerna. Att kunna identifiera sig mellan, bortom, eller med båda könskategorierna.

Andy E om namnbytet

Namnet är egentligen inget nytt för Andy E. Hans familj och vänner har länge kallat honom för just Andy. Första gången nya människor kallade honom för det namnet var när han befann sig på en skrivkurs i Göteborg.

– Där och då bestämde jag mig att det är mitt namn. Och det funkar även på spanska och engelska, och det finns ju varianter av stavningen för båda cis-könen, så det kändes bra också därför, säger Andy E.

”Enorm befrielse”

För Aftonbladet berättar han att det varit en lång och jobbig process att hitta självkärleken och lyckan. Nu har han äntligen funnit dem båda.

”Nu känner jag en enorm befrielse i att ge mig tillstånd att självdefiniera mig. Det tog tid att fatta att den enda som kan definiera mig är jag själv”, skriver Andy E.

Andrés Esteche när han deltog i Melodifestivalen 2004.
Andrés Esteche när han deltog i Melodifestivalen 2004.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN