Mejla

Markus Larsson

BTS sopar banan med alla andra pojkband

Backstreet Boys känns som en träsko bredvid en Tesla

NÖJE

BTS är världens största pojkband.

Vilket inte är så konstigt.

När gruppen är som bäst slaktar de, exempelvis, Backstreet Boys.

Det går inte att jämföra olika eror.

Många försöker, men det är meningslöst.

Är basketspelaren Lebron James bättre än Michael Jordan? Vem är bäst i dobbar och shorts – Leo Messi eller Maradona? Och hur var det nu med tennisspelarna Martina Navratilova och Serena Williams?

Precis som musik utvecklas sporter och jämförelserna springer offside efter knappt en sekund.

Men låt oss göra ett undantag med det sydkoreanska popfenomenet BTS.

Det är inte ett dugg konstig att septetten i dag räknas som världens största pojkband.

BTS ”Dynamite” visas under MTV Video Music Awards i augusti 2020.

Visst, absolut, ok. Ibland är de, eftersom det sitter i genrens dna, lika generiska som sju halvtomma Keso-paket med hörsnäckor.

Men deras bästa framträdanden får Backstreet Boys att kännas som en träsko bredvid en Tesla.

Blir genast lika enkelspåriga som deras gruppnamn

De får N’Sync att likna omoderna klippdockor. One Direction blir genast lika enkelspåriga som deras gruppnamn. Spice Girls? De är barnprogrammet ”Trazan och Banarne” jämfört med BTS och deras TikTok-anpassade inferno av pop, trap, rap, emo, disco och dans.

Bara i år har BTS slagit rekordet för flesta startade strömmar på Youtube på 24 timmar för singeln ”Dynamite”. Samma låt är den första singeln av en k-popgrupp som blev etta på amerikanska Billboardlistan. Ingen har heller fått fler strömmar för en ”karantänspelning” online än eventet ”Bang bang con: the live” (över 756 000 fans från drygt 100 länder).

Veckans största BTS-nyhet hade, tidstypiskt nog, inget med musiken att göra. Det var att gruppens skivbolag Big Hit Entertainment gjorde en lyckad börsintroduktion.

Vilket innebar att bolaget blev jättejättejättejätterikt. Medlemmarna i BTS blev i sin tur åtminstone jättejättejätterika.

Finns absolut inget som säger att den maktbalansen varar

Anledningen var bland annat att bandmedlemmarna kanske slipper göra lumpen, trots allt. Annars är måste alla män i Sydkorea mellan 18 och 28 år göra en obligatorisk militärtjänstgöring, vilket skulle kunna bli ett dråpslag för gruppens karriär.

Väldigt snart kommer blickarna att riktas mot USA och presidentvalet. Det är fortfarande världens rikaste land och världens största supermakt. Men det finns absolut inget som säger att den maktbalansen varar.

BTS ”Dynamite” visas under MTV Video Music Awards i augusti 2020.

BTS kan vara ett tecken på ett paradigmskifte. I framtiden kan mycket väl den ekonomiska och politiska makten sitta någonstans i Asien i stället.

Det som först erövrar populärkulturen tar ofta över resten.

I Sydkorea är BTS en nationell och politisk angelägenhet, ett av landets viktigaste exporter som utmanar föreställningen om att popkulturens centrum befinner sig någonstans i väst.

Scenariot att Kina snart knäcker koden och börjar marknadsföra rå diktatur på toppen av världens hitlistor är antagligen inte särskilt långt borta.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Av: 

Markus Larsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Tonårsidolerna Noice gick från succé till tragedi: ”Körde in i bergvägg”

ÄMNEN I ARTIKELN

BTS (Beyond the scene)

Backstreet Boys

One Direction

Musik

Sydkorea