Demonstrationer mot Hallströms hundfilm

Foto: Magnus Sundholm / AFTONBLADET / 75455
NÖJE

Djurrättsorganisationen Peta kommer att organisera ett 20-tal demonstrationer i olika delar av USA när filmen ”A dog’s purpose” går upp på amerikanska biografer i helgen.

Organisationen har tidigare manat till bojkott av filmen eftersom man säger att en hund farit illa under inspelningen.

Demonstrationer kommer nu att organiseras bland annat i New York, Los Angeles, huvudstaden Washington samt i Kanada där filmen spelades in. Enligt Peta rör det sig om totalt demonstrationer i minst 25 städer, skriver Variety.

Hallström besvärad

Ilskan mot ”A dog’s purpose” började när ett videoklipp från inspelningen läckte. I klippet tvingas en rädd schäfer ner i forsande vatten. Regissören Lasse Hallström skriver i en serie tweetar att han inte bevittnade händelsen och att han blev ”väldigt besvärad” av händelsen.

”Jag har blivit lovad att det ska göras en grundlig utredning av situationen och att alla eventuella felsteg ska rapproteras och straffas”, skrev han.

Enligt Variety har Hallström, filmens manusförfattare och producent samt en djurtränare från företaget Birds & Animals Unlimited sagt att sajten TMZ, som först publicerade klippet, och Peta har visat en skev bild av händelsen och att hunden inte for illa.

Kritiserats förutOavsett vad de säger i Hollywood kvarstår faktum – att tvingas till att genomföra ett skräckinjagande stunttrick är inte ”a dog’s purpose” (en hunds uppgift), säger Lisa Lange, talesperson för Peta.

Tidningen the Hollywood Reporter skrev för några veckor sedan att företaget Birds & Animals Unlimited tidigare anmälts av Peta till det amerikanska jordbruksdepartementet för andra fall av vanvård av djur. Då gällde det bland annat grisar med klövar som växte snett, hundar som tvingades banta och en känguru med bruten käke.