Sven Wollter fina gest – gav kungens medalj till sin döda mamma

”Priset har tillfallit min mor och ligger nedgrävd i hennes grav”

1 av 3
NÖJE

Skådespelaren Sven Wollter, 83, gästade under morgonen Söndagsintervjun i P1 där han bland annat berättade om familjen, tältprojektet och om det pris han fick av kungen.

– Det grävde jag ner i min mammas grav, berättar han i programmet.

Skådespelaren Sven Wollter gästade under söndagsmorgonen Sveriges Radio P1 där han bland annat pratade om sin karrär och sin familj, men han tog även upp en annan detalj, nämligen var han gjorde av det pris, ”Litteris et artibus”(latin för ”För vitterhet och konst”), han fick av kungen för sina insatser på de svenska scenerna.

–Ja, jag fick den medaljen, men inte av kungen, utan på posten, jag ville inte ta emot den av kungen, säger han i programmet.

”Ligger i mammas grav”

Sven Wollter har aldrig har haft något problem med att få en utmärkelse som tecken på uppskattning för de insatser han gjort, och i det här fallet fanns det en annan person som verkligen älskade kungen och som ville att han skulle ta emot priset – nämligen hans mamma.

– Så den ”Litteris et artibus” har tillfallit min mor och ligger nedgrävd i hennes grav i Göteborg, säger han i programmet.

”Hon hade varit omåttligt stolt”

Sven Wollter gör ingen hemlighet av att han saknar sin mor och berättar att han tänker på henne dagligen, och han berättar även hur stolt hon hade varit över honom, ”Den lille slarvern”.

– Det var hon som skulle ha den, hon hade varit omåttligt stolt över att hennes pojk, att den lille slarvern hade fått en sådan utmärkelse som var den finaste utmärkelse som någon i vår familj hade fått.