Anders Eldeman gör sin sista ”Melodikrysset”-sändning: ”Rätt beslut”

Tar farväl på midsommardagen efter 26 år

På midsommardagen sänds det sista avsnittet av ”Melodikrysset” med Anders Eldeman vid rodret.

Nu ser den folkkäre programledaren fram emot nästa fas i livet.

– Jag är nöjd på gränsen till lättad att slippa det här varje vecka, säger han till Aftonbladet.

För ganska exakt en månad sedan meddelade programledaren Anders Eldeman att han lämnar det ikoniska programmet ”Melodikrysset” efter 26 år. En chock som heter duga i radiovärlden. Efterträdare blir Annika Jankell och Anna-Charlotta Gunnarsson som har gedigen erfarenhet från radion.

Klockan 10.03 på midsommardagen rullar sista ”Melodikrysset” igång och den välbekanta vinjetten ljuder ur landets radioapparater.

Den finurliga ordflätan har Eldeman knåpat ihop själv varje vecka. Han förklarar att han har försökt föra konsten vidare till sina efterträdare.

– Jag har skolat in dem. Vi har suttit med blyertspenna och papper och så har jag lärt ut mina förenklingsknep, säger Anders Eldeman till Aftonbladet några dagar innan sin sista sändning.

”Fattar det knappt själv”

Klockan elva är sändningen slut och Anders Eldeman lämnar Sveriges radio som en fri man.

– Det är knappt att jag fattar det själv. Jag säger att jag ska sluta när folk frågar och jag hör vad jag säger, men jag förstår det nog inte riktigt själv.

Anders Eldeman.
Anders Eldeman.

Någon nostalgisk tår kommer han dock inte att fälla.

– Jag är väldigt nostalgisk, men inte när det gäller mig själv. Nu går Melodikrysset in i en annan epok, precis som det gjorde när jag tog över. Nu i sommar tar en kille som heter Micke Cederberg över och vikarierar i sju veckor. Den 20 augusti tar Annika Jankell och Anna-Charlotta Gunnarsson vid. Jag är fullständigt lugn, jag känner alla tre så det blir bra.

Dagen innan vår intervju träffar vi Anders Eldeman på en uteservering i Stockholm tillsammans med hans sambo Anna. En händelse som ser ut som en tanke.

– Jag firade lite på Sturehof i tisdags. Men det är märkligt att sluta jobba. Då firar jag hellre att jag fick hålla på med det här så länge. Jag har egentligen inte tröttnat, jobbet var kul, men jag vill inte vara så uppbunden.

Fyllt 61 år – slutar jobba nu

Anders Eldeman poängterar att han har tagit rätt beslut och att det är ett ok som lyfts från hans axlar.

– Jag är nöjd på gränsen till lättad att slippa det här varje vecka. Det känns väldigt skönt och jag känner att jag verkligen har tagit rätt beslut. Det växte fram förra sommaren och sedan sade jag upp mig i december och det har känts väldigt självklart sedan dess.

Anders Eldeman har hunnit fylla 61 år, ingen ålder på en häst som det heter. Trots det ska han nu sluta jobba och njuta av livet.

– Efter att jag gick ut och hade berättat att jag ska sluta så har folk sagt ”jaha, då är du pensionär?”. Nej, det är jag inte. Om jag ska bli det om några år så ska jag bli som danskarna säger, pensionist. Jag tycker det låter spänstigare. Nu ska jag bara vara ledig och göra vad jag vill.

Vad är det du ska göra?

– Det blir mycket resor, vi ska vara i skärgården och det blir att njuta på uteserveringar. Jag tröttnar aldrig på att vara ute bland folk.

En teknisk fråga, men du måste ha skött dina ekonomiska kort väl om du kan sluta jobba vid 61?

– Ja, det har jag gjort. Andra har kallat mig snål sedan jag gick i skolan, själv säger jag ekonomisk, jag tycker det låter finare. Jag har sett om mitt hus helt enkelt.

Hälsan är god

Om ekonomin är god så bedyrar Eldeman att hälsan är i minst lika gott skick.

– Jag var på läkarundersökning härom veckan och tog alla prover, jag gör det varje år och jag var helt frisk. Alla värden var bra. Jag brukar säga att mina skrattmuskler får mer motion än de andra, men jag mår väldigt bra och jag är på en bra plats i livet även om jag gärna hade varit 20 år yngre.

Anders Eldeman är sambo sedan många år med kärleken Anna Perning. Paret planerar att dra ned på arbetstakten tillsammans.

– Ja, men det var faktiskt inte hon som sa åt mig att göra så här utan det växte fram gemensamt. Hon trappar också ned så nu har vi jobbat klart.

Paret är inte gifta, men det kan det bli ändring på enligt Eldeman. Han måste bara fria först.

– Det skulle i så fall bli en ny epok i livet och då ringer jag er. Men jag ska nog fråga henne först innan jag hör av mig…

Valde bort barn

Några barn har det inte heller blivit för den vänlige radiolegendaren. Det är ingen tillfällighet enligt honom själv.

– Jag har faktiskt aldrig saknat det och jag förstod tidigt att det inte skulle passa in i mitt liv. Att lägga så mycket kärlek och tid på barn som krävs, det har jag valt bort. Det är en förbindelse för livet och ett stort ansvar dygnet runt och jag har känt att det inte är något för mig.

– Det har funnits tidigare flickvänner som trodde att jag skulle ändra mig. När de har fattat att jag inte ville ha barn så gick de. De fick barn ganska snabbt med andra och gifte sig och blev lyckliga. Så allt har blivit rätt ändå.

Tack för allt, Anders. Du får ha en trevlig sommar så ses vi på en uteservering.

– Tack! Det gör vi absolut.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln