Hoppade av ”Utvandrarna” – gjorde i stället nya Marvel-filmen

Daniel Espinosa om pressen: Filmbolaget förväntar sig minst 20 miljoner dollar i intäkter första helgen

Daniel Espinosa.
Daniel Espinosa.

Han skulle ha gjort nyinspelningen av ”Utvandrarna”. I stället blev det nya Marvel-filmen ”Morbius” för 75 miljoner dollar, cirka 700 miljoner kronor.

Daniel Espinosa, 45, känner viss press.

– På måndag vet vi om det bär eller brister. Filmbolaget förväntar sig minst 20 miljoner dollar i intäkter första helgen, säger han.

Egentligen är hans karriär lite som en saga. Han gick filmskolan i Köpenhamn. Debutfilmen ”Babylonsjukan” (2004) med Gustaf Skarsgård och Nina Wähä (numera etablerad författare) fick bra kritik, men inte mycket publik. Andra filmen, danska ”Utanför kärleken” (2007), fick inte ens Sverige-premiär.

– Då var jag nära regissörsdöden. Det var en bra kortfilm jag gjort på filmskolan som gjorde att jag ändå fick chansen att göra första ”Snabba cash”-filmen (2010).

Svindyr actionfilm

The rest is history, som man säger i Hollywood. Braksuccé i Sverige. Internationell uppmärksamhet. Plötsligt var Daniel Espinosa i Sydafrika och gjorde svindyr actionfilm, ”Safe house”, med stjärnor som Denzel Washington och Ryan Reynolds. Och så kom ”Child 44” med Tom Hardy och Gary Oldman. Och ”Life” med Jake Gyllenhaal och Reynolds, igen.

Svenskar som Joel Kinnaman, Fares Fares, Noomi Rapace och Rebecca Ferguson har också varit med i filmerna.

Daniel Espinosa.
Daniel Espinosa.

”Fick inte till manus”

Då kom det stora avslöjandet: Han skulle göra en ny version av Vilhelm Moberg-eposet ”Utvandrarna”. De fyra böcker som Jan Troell gjorde två klassiska filmer på redan 1971-1972.

Men när nya ”Utvandrarna” hade premiär i fjol, var det med norrmannen Erik Poppe som regissör.

– Jag kände mig inte trygg varthän det skulle barka iväg och tyckte det var bättre att lämna uppdraget till någon annan. Jag fick inte till manus riktigt. Jag kunde inte förmå mig att göra något där jag inte kände självförtroendet gentemot Troells filmer, säger Daniel.

– Ungefär samtidigt som jag hoppade av, blev jag tillfrågad om ”Morbius”. Det är samma filmstudio som gjorde ”Life”, de tyckte om mitt arbete med den filmen och jag är en Marvel- och serietidningsfan.

Daniel Espinosa regisserar Jared Leto i ”Morbius”.
Daniel Espinosa regisserar Jared Leto i ”Morbius”.

Jared Leto i huvudrollen

”Morbius” handlar om Dr Michael Morbius som har en sällsynt blodsjukdom. Han försöker bota den med ett farligt botemedel, vilket leder till att han blir en form av vampyr.

Jared Leto gör huvudrollen i den effekt- och fartfyllda filmen, som hade Sverige-premiär under onsdagen och runt hela världen fredag 1 april.

– Han har ett rykte om sig att vara en jätteintensiv som kan vara på gränsen till trakasserande mot sina medskådespelare. Min bild av honom är från när jag såg ”Requiem for a dream” (2000) på filmskolan, ett fantastiskt uttrycksfyllt mästerverk.

– Jag tycker han var ganska behaglig att jobba med, även om han var i karaktär, i sin roll, nästan hela tiden. Till skillnad från motspelaren Matt Smith (känd från tv-serien ”The Crown”), som är klassiskt skolad brittisk skådespelare.

Största utmaningen?

– Att hitta på allting. De här krafterna som Morbius får… man får undersöka psykedeliska upplevelser man haft och försöka få det till bilder.

Adria Arjona i ”Morbius”.
Adria Arjona i ”Morbius”.
Matt Smith  i ”Morbius”.
Matt Smith i ”Morbius”.
Jared Leto  i ”Morbius”.
Jared Leto i ”Morbius”.

FAKTA: Det här är Daniel Espinosa

Namn: Daniel Espinosa.
Ålder: 45.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo, 6-årig dotter.
Aktuell: På bio med Hollywoodfilmen ”Morbius”.

Daniel Espinosa.
Daniel Espinosa.

Daniel Espinosa om…

… kommande film I:
– ”Madame Luna”. Det är den sanna berättelsen om en kvinnlig flyktingsmugglare som själv blir flykting. Bygger på verkliga händelser. Vi börjar filma i augusti, i bland annat Sicilien.

… kommande film II:
– Det finns samtal om amerikanska projekt. Ett är ”Bad lieutenant”. Ännu en remake på den historien, den här gången om korrupta poliser i Los Angeles. Jag älskar Harvey Keitel-rullen.
(Historien har tidigare filmats 1992 i New York med Harvey Keitel och 2009 i New Orleans med Nicolas Cage)

Daniel Espinosa.
Daniel Espinosa.
Publisert:

LÄS VIDARE