Mejla

Magnus Sundholm

Jane Campions härdsmälta inför Oscars

Magnus Sundholm om det senaste i Hollywood

Jane Campion fick både pris och kritik på Critics choice awards-galan i Los Angeles i söndags.
Jane Campion fick både pris och kritik på Critics choice awards-galan i Los Angeles i söndags.

NÖJE

HOLLYWOOD. Till för bara för dagar sedan hade hon Hollywoodtriumfen så gott som i sin hand.

Sen kom ett par ogenomtänkta uttalanden.

Nu har de spritts så brett att de riskerarar att ödelägga Jane Campions Oscarschanser.

På alla prisgalor som föregått söndagens stora final har ”Power of the dog” sopat rent. Netflix cowboy-drama med Benedict Cumberbatch i huvudrollen har utsetts till bästa film av Bafta (”brittiska oscars”), DGA (regissörernas gala), Critics choice awards och många, många andra filmgrupper.

Också 67-åriga Campion har prisats, som bästa regissör.

Benedict Cumberbatch i ”Power of the dog”.

Det har med andra ord varit svårt att finna en större favorit inför Hollywoods egen gala som inom kort sätter punkt för filmåret 2021. Eller så såg det i varje fall ut med mindre än två veckor kvar till festligheterna.

Sen trampade Campion snett – två gånger.

Först skedde det efter att den väderbitne Hollywoodveteranen Sam Elliot kallat historien där också Kristen Dunst och Kodi Smith-McPhee medverkar för ”en skitfilm”. Han kritiserade filmens anspelningar på homosexualitet, ifrågasatte Campions kunskaper om westernfilmer i allmänhet och undrade vad som var western i ”Power of the dog”.

Kirsten Dunst och Jane Campion.

Campion kunde ha beklagat att han inte gillade historien och pekat på att hon var glad för att så många andra verkar göra det. Men i stället kallade hon honom för bitch och sa, ”Han är inte cowboy, han är skådis”.

Bara dagar senare, på Critics choice awards i Los Angeles, hoppade ännu en groda ur hennes mun. Det skedde när hon i ett triumfatoriskt tacktal från scenen sa att tennissystrarna Venus och Serena Williams haft det lättare än henne eftersom de inte behövt tävla mot männen.

Kritiken mot att hon bortsåg från att systrarna tagit sig från en fattig, svart miljö och erövrat en sport där vita dominerat, lät inte vänta på sig.

”Korkat”, ”idiotiskt” och ”tondövt” var några av de snällare reaktionerna som spreds som en löpeld i medierna.

Till slut tvingades Campion pudla.

– Det sista jag någonsin ville göra var att förringa de två makalösa kvinnorna, sa hon.

Men i Hollywoods ögon gjorde hon precis det och i förlängningen kan hon ha förringat sina egna Oscarschanser.

Bob Saget.

Veckans:

Mysterium: Omständigheterna kring komikern Bob Sagets död på ett hotellrum förblir oklara. En domare i Florida har förbjudit polisens utredningsmaterial från att offentliggöras. Detta efter en begäran från Sagets familj.

Trend: Biograferna har fortfarande svårt att återvinna kunderna. Mest tveksamma att återvända till ett kollektivt tittande är familjer och kvinnliga besökare. Inte någon av de fem mest sedda filmerna 2021 hade en majoritet kvinnliga tittare.

Nerdragning: Inte på tio år har de stora tv-bolagen beställt färre pilotavsnitt på nya serier än i år. Bara 34 pilotavsnitt beställdes i mars. 2020, när pandemin slog till, beställdes 60. Högre lönekostnader och stigande skyddskostnader mot covid anges som förklaring.

Affär: Nu är det klart. Amazon har köpt filmjätten MGM för 8,5 miljarder dollar. Det betyder att James Bond, Rocky, Robocop och en rad andra filmserier kontrolleras av Jeff Bezos. Det stundar sannolikt hårdare konkurrens för Netflix och Disney.

Tv: Precis som ”Inventing Anna” är ”The dropout” en fängslande serie om kvinnliga bedragare. Mest fascinerande är hur de kunde lura skjortan av så många högtuppsatta företagsledare.

Duo: Den till synes outtröttlige författaren James Patterson och countrystjärnan Dolly Parton jobbar ihop. Tillsammans har de skrivit
thrillern ”Run, Rose, run”. Den kretsar kring en aspirerande countrysångerska och utspelas i Nashville.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Av: 

Magnus Sundholm

Publisert:

LÄS VIDARE

De största skandalerna i Oscarsgalans historia

ÄMNEN I ARTIKELN

Oscarsgalan

Jane Campion

Netflix

Magnus Sundholm