Anki Lidén: Jag sätter aldrig på Tims musik

Aviciis mamma om saknaden, hälsan och att fylla 75

Publicerad 2022-04-05

Det är snart fyra år sedan Tim ”Avicii” Bergling gick bort.

Mamma Anki Lidén – som fyller 75 år i dag 5 april – kan fortfarande inte lyssna på sonens musik.

– Om jag inte är beredd att höra den om den exempelvis spelas på radion är det som att få ett slag i magen.

Genom åren har skådespelaren Anki Lidén gjort otaliga film- och tv-roller och många minns henne säkert som riviga affärskvinnan Karin Sundin i 90-talssåpan ”Vänner och fiender”. Hon har också medverkat i ”Mitt liv som hund” och ”I taket lyser stjärnorna” som renderade en Guldbagge i kategorin ”Bästa kvinnliga biroll”.

I dag fyller Anki Lidén 75 år och konstaterar med en lätt suck att tiden går allt fortare. Men hon är vid god vigör och har inga planer på att sluta jobba – men unnar sig däremot att bara tacka ja till jobb som hon tycker känns roliga.

– Snart drar inspelningarna av ”Sommaren med släkten” igång. Det är kul att serien har blivit så populär och vi har också himla mysigt ihop. Vi har verkligen blivit som en familj.

Anki Lidén.
Anki Lidén.

Vad är du mest stolt över karriärmässigt?

– I filmsvängen är det ”Mitt liv som hund” och ”I taket lyser stjärnorna”. Sedan har jag gjort mycket serier, det gillar jag. Det är ett privilegium att få vara med i ett sammanhang länge med folk som man lär känna väl.

Du bröt bäckenet för två år sedan och tvingades ligga två månader på sjukhus?

– Det gjorde så fruktansvärt ont, men nu mår jag bra. Är man 75 år har man ju lite ont här och artros där, det får man räkna med.

Tim ”Avicii” Bergling.
Tim ”Avicii” Bergling.

Den 20 april är det fyra år sedan Anki Lidéns och maken Klas Berglings son Tim ”Avicii” Bergling avslutade sitt liv. Hon tystnar för ett ögonblick när vi frågar hur de mår idag.

– Det är före och efter Tims död. Nu är det ett tomrum och en saknad efter chocken som varade så länge. Stundtals kan jag inte förstå att Tim inte finns längre. Det är ett pågående sorgearbete.

Du har tidigare sagt till oss att du inte orkar lyssna på hans musik och att du bara gråter. Orkar du det idag?

– Nej, jag sätter aldrig på den. Om jag inte är beredd att höra den om den exempelvis spelas på radion är det som att få ett slag i magen. Det är otroligt tungt. Däremot har han ju fått otroligt mycket uppskattning efter sin död vilket känns fint. Tim fick leva ett kort liv, men fick verkligen göra det han drömde om.

LÄS VIDARE