Första bilderna ur ”Karl-Bertil Jonssons julafton”

Exklusiv premiär: Se de klassiska replikerna först av alla

Jonas Karlsson är nästan oigenkännlig i rollen som Karl-Bertil Jonssons överviktiga pappa.

Aftonbladet kan idag visa de första rörliga bilderna ur den kommande storfilmen – med flera av de mest klassiska replikerna.

– Det var självklart att ha med dem, säger regissören Hannes Holm.

”Ska du lukta på glöggen?” och ”Jag har närt en kommunist vid min barm!” Både de klassiska replikerna ur Tage Danielssons kultförklarade julklassiker finns med redan i trailern när den tecknade filmen nu blir spelfilm.

”Sagan om Karl-Bertil Jonsson julafton” har biopremiär 12 november
”Sagan om Karl-Bertil Jonsson julafton” har biopremiär 12 november

Aftonbladet kan idag exklusivt visa den första trailern till ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” där Simon Larson gör titelrollen, medan en näst intill oigenkännlig Jonas Karlsson spelar hans överviktiga och då och då glöggfryntliga pappa, varuhusdirektör Tyko Jonsson.

I trailern dyker även Adam Pålsson upp i rollen som Robin Hood i Karl-Bertil Jonssons drömmar. han är också den som uppmanar pojken att ta från de rika för att ge till de fattiga, något som mynnar ut i att Karl-Bertil sätter på sig sin pappas jultomtekläder och delar ut rika människors julklappar till de fattiga i slumkvarteren.

Hannes Holm, som regisserat den nya filmen erkänner att det ligger en risk i att ge sig på en klassisk berättelse.

”En ful remake”

– Definitivt. Vi lever ju lite i remakens tidevarv. Abba återuppstår, ”Jönssonligan”, ”Scener ur ett äktenskap”, ”Utvandrarna”. Så vi kan väl säga att vi tar från de rika redan nu, från en rik historia av låtar och filmer. Men sen finns det fint och fult också, där ”Scener ur ett äktenskap” anses vara en fin remake medan ”Saltkråkan och ”Karl-Bertil” kanske är mer av en ful remake att ”Gud, får man verkligen göra detta, häda så?”, säger han.

– Men med den här typen av berättelser som är så bra som Tage Danielssons, de görs om av sig själva. Hade inte vi så hade någon annan gjort det. Det jag tycker är så roligt är att alla människor är så rörande överens om budskapet, att man ska ta från de rikare och ge till fattiga, men sen när det kommer till kritan är folk inte lika pigga på det.

Simon Larson som Karl-Bertil Jonsson.
Simon Larson som Karl-Bertil Jonsson.
Jonas Karlsson som varuhusdirektör Tyko Jonsson.
Jonas Karlsson som varuhusdirektör Tyko Jonsson.

Även en tredje av de många ständigt citerade replikerna ur Per Åhlins tecknade filmatisering av Tage Danielssons berättelse återfinns i trailern till spelfilmen. Byrådirektör H.K Bergdahls (spelad av Dag Malmberg): "Det var förbanne mig det finaste jag hört sedan jag konfirmerades!” Att visa upp de klassiska ordskiftena redan i trailern var ett enkelt val, säger Hannes Holm.

Premiär i november

– Det var självklart, en biobiljett är inte billig idag så publiken ska få både det som de tror sig vilja få se, men samtidigt vill man också ge dem vad de inte vet att de vill ha. vill ha och samtidigt vill man ge dem vad de inte vet. Man får vara lite av en cirkusdirektör på Kiviks marknad som står och ropar in publiken när man gör en trailer, säger Hannes Holm.

”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” regisseras av Hannes Holm och i övriga roller syns bland andra Vanna Rosenberg, Jennie Silfverhjelm, Filip Berg och Sonja Holm.

Filmen har svensk biopremiär 12 november.

Publisert:

LÄS VIDARE