Stjärnorna på Climate live-galan: Det här gör vi för klimatet

Tusentals personer samlades i Kungsträdgården i Stockholm för att se klimataktivister som Greta Thunberg och artister som Loreen, Cherrie och Victor Leksell uppträda under Climate live-galan.

Aftonbladet frågade tio artister och grupper på plats om vad de gör för klimatet.

Omar Rudberg.
Omar Rudberg.

Omar Rudberg, 22

När du hör ”klimatet och 2021”, hur går dina tankar då?

– Jag tänker på ordet viktigt, och något som vi alla måste uppmärksamma mycket mer. Det är det största problemet vi människor har nu och framför oss. Utan vår jord finns inte vi.

Vad gör du själv för klimatet i vardagen?

– Jag försöker verkligen tänka på det så mycket jag kan. Jag sopsorterar, jag försöker att verkligen minska på onödiga resor och försöker hålla mig till tåg och kommunaltrafik och till exempel skippa taxin om den inte verkligen behövs. Att försöka tänka på att inte vara så jäkla bortskämd och tänka till lite helt enkelt. Men sedan är jag ju inte perfekt, men det viktigaste är att alla blir mer medvetna.


Maxida Märak.
Maxida Märak.

Maxida Märak, 33

Vad känner och tänker du kring klimatet och läget 2021?

– Att det brinner nu. Det här är ingenting som vi pratar om ska hända inom en snar framtid, utan det händer nu. Det är skräckinjagande faktiskt och jag kan inte förstå hur man får leva på som vi gör, när det handlar om så få år vi har på oss för att vända det här.

Vad gör du själv för klimatet i vardagen?

– Jag gör ganska mycket, och lever också i en kultur och på ett sätt som påverkas direkt av klimatförändringarna. Alltifrån att jag inte flugit inrikes i mitt yrke på flera år, jag tar tåget, och jag äter lokal- och säsongsbaserat, jag går inte och shoppar längre. Allting är omlagt egentligen. Och det här är inga uppoffringar, det är ingenting att snacka om jämfört med vad vi kommer att behöva göra inom en snar framtid. Det här går att vända, därför blir jag förbannad på politiker som inte gör de radikala förändringar som behövs.


Cherrie.
Cherrie.

Cherrie, 30

Vad känner du kring klimatet och läget 2021?

– Det som är synd är att det är väldigt läskigt eftersom man ser hur det eskalerar varje dag. Men det jag tänker på mest, speciellt när man kommer till sådana här grejer, är att man har hopp för framtiden på grund av våra ungdomar. Det känns som att nästa generation kommer att rädda oss alla. Det känns som att det kommer att bli bra på grund av dem.

Vad gör du själv för klimatet i vardagen?

– Något jag fick lära mig, särskilt under 2020 och 2021, var just det här med shopping, att man kan vara så mycket mer miljövänlig i sina val. Som att undvika snabbmode-branschen till exempel. Jag har till exempel valt att inte göra reklam för vissa typer av modeföretag och vara vaksam med hur jag rör mig i de kretsarna. Man lär sig något nytt varje dag och det har alltid någon yngre än jag som har lärt mig om det här.


Loreen.
Loreen.

Loreen, 38

Vad känner du kring klimatet och läget 2021?

– Det är en väldigt viktig fråga. Har vi ingen planet så finns vi ju inte. Man märker att allt påverkas av det här och det känns väldigt, väldigt akut att ta tag i det. Det är tack vare den här generationen som man tittar på det här ännu närmare och känner att vi måste göra något åt det här. Det känns mäktigt att få backa upp den yngre generationen, för det är de som kommer att lösa den här problematiken.

Vad gör du själv för klimatet i vardagen?

– Jag är en minimalist. Jag äger inte så mycket, av en anledning. Jag är klimatmedveten på det sättet. Jag väljer också hellre att stötta lokala initiativ. Sedan är jag en naturmänniska också och har en stor kärlek till både djur och natur, det har jag nära mig.


Melissa Horn och Daniel Adams-Ray.
Melissa Horn och Daniel Adams-Ray.

Daniel Adams-Ray, 38

Vad tänker och känner du kring klimatet och läget 2021?

– Jag tänker att det är ganska enkelt för mig för en gång skull att veta vad jag behöver fokusera på allra mest. Det finns så mycket som man själv, jag själv och ens vänner behöver förbättra, men för mig går klimatet först.

Vad gör du själv för klimatet i vardagen?

– Det här är en våg som är en eller till och med två generationer yngre än jag, så jag har blivit checkad på jäkligt mycket av mitt beteende som jag har fått ändra på. Alltifrån att jag verkligen flyger så lite som möjligt numera, förr var det inte ens något som var på min radar, det var inte ens något jag resonerade kring. Kött, det äter jag knappt något av längre. Det är de små sakerna som individ. Jag försöker också påverka min produktion när jag är ute och turnerar, hur vi rör oss. Det är väl det jag kan tänka på mest i min bransch, men den turnerande live-branschen är inte där den behöver vara än.


Melissa Horn, 34

Vad tänker och känner du kring klimatet och läget 2021?

– Jag tänker att du får lyssna på de här ungdomarna här som tyvärr vet mer än vad alla vi andra vet tillsammans.

Vad gör du själv för klimatet i vardagen?

– Jag försöker vara en så bra människa jag bara kan, man failar ju också ibland. Men jag kämpar som alla andra för att inte förstöra det här som vi har fått.


Tjuvjakt.
Tjuvjakt.

Tjuvjakt

Gruppen består av Fredrik "Woodz" Eriksson, Olle Grafström, Jesper Swärd, Arvid Lundquist och Kid Eriksson.

Vad känner ni kring klimatet och läget 2021?

– Det känns som att dialogen just nu är att det är väldigt mycket ångest. Men jag är väldigt hoppfull ändå, eftersom att det känns som att folk bryr sig, och att något kommer att hända. Men det går långsammare än vad det borde göra, säger Olle Grafström.

Vad gör ni själva för klimatet i vardagen?

– Med Tjuvjakt försöker vi i största möjliga mån undvika att flyga någonstans, vi försöker bara ta tåget istället, och så det vanliga med att man källsorterar och undviker kött om det går.


Tusse.
Tusse.

Tusse, 19

Vad känner och tänker du kring klimatet och läget 2021?

– Jag tänker på orden akut, bråttom och nu eller aldrig, vi kommer att ångra oss annars.

Vad gör du själv för klimatet i vardagen?

– Jag försöker tänka på det hela tiden. Man går runt med klimatångesten konstant, när man sitter i bilen, när man sitter på restaurang, när man lagar mat. Jag försöker att köra mindre bil och åka mer tåg, äta kött mer sällan, handla på second hand... jag tänker på det i alla mina val.


Jon Henrik Fjällgren.
Jon Henrik Fjällgren.

Jon Henrik Fjällgren, 34

Vad känner du kring klimatet och läget 2021?

– Det är många tankar och känslor, eftersom jag ser hur naturen påverkas av alla exploateringar och gruvnäringar och allt det där. Det tar angrepp mot vår jord. Att leva i det, det tar både på djuren och oss som jobbar med djuren.

Vad gör du själv för klimatet i vardagen?

– Jag tänker mycket på det. Jag kör sällan väldigt sällan bil mycket, jag vandrar mycket ute i fjällen. Och när jag är i fjällen så finns ju inte mycket annat än kallt källvatten och det naturliga som man gjorde förr i tiden. Det var ju mer klimatsmart förr än vad det är i dag.


Victor Leksell.
Victor Leksell.

Victor Leksell, 24

– Det betyder jättemycket att vara här. Jag vill göra det jag kan för att uppmärksamma det här, säger Victor Leksell till Aftonbladet efter sitt uppträdande.

Här kan du läsa en längre intervju med artisten om klimatoron.

Publisert:

LÄS VIDARE