Shanti Roney är årets O'Neillpristagare

Av:  TT

Skådespelaren Shanti Roney får Dramatens O'Neillstipendium.
Skådespelaren Shanti Roney får Dramatens O'Neillstipendium.

Han fick sitt publika genombrott i Lukas Moodyssons film ”Tillsammans”. Men det är som teaterskådespelare Shanti Roney nu prisas. Han får årets O'Neillstipendium på Dramaten i Stockholm.

Tora Teje, Allan Edwall, Marie Göranzon, Pernilla August...

Listan på skådespelare som har fått O'Neillstipendiet är lång och stjärnbeströdd. Nu sällar sig Shanti Roney till den illustra skara som fått ta emot stipendiet som delas ut till ”högt förtjänta artister vid teatern” till minne av dramatikern Eugene O'Neill.

För den breda publiken är Roney kanske mest känd för sina film- och tv-roller i produktioner som ”Tillsammans”, ”Vägen ut”, ”Tusenbröder” och Lars von Triers ”Nymphomaniac”. Men han har en minst sagt gedigen teaterkarriär bakom sig med uppdrag på allt från Göteborgs stadsteater till Det Kongelige i Köpenhamn och Nationaltheatret i Oslo.

Dramaten har han bland annat medverkat i Lars Noréns ”Personkrets 3:1”, ”Linje Lusta” i regi av Stefan Larsson och Mattias Anderssons ”Uppenbarelsen”. Just nu är Shanti Roney aktuell i Mattias Anderssons nya pjäs ”Den yttersta minuten” och i Euripides ”Alkestis” som får premiär på teatern den 2 december.

”Hans röst är omisskännlig! Den är utan omsvep ärlig. Bland alla hans kännetecken är det autentiska uttryckets och den stora ödmjukhetens tecken de främsta”, skriver juryn bland annat i sin motivering.

Publisert:

LÄS VIDARE