Ingrosso lägger ned stridsyxan – pengastriden över

”Att behöva slåss för sitt eget namn i familjen”

 Åsa och Emilio Ingrosso.
Åsa och Emilio Ingrosso.

Emilio Ingrosso, 56, och brodern Vito Ingrosso, 57, har enats.

Pengastriden om rätten till varumärket ”Ingrosso” är över.

”Vi har lite olika sätt att se på lojalitet jag och min bror”, skriver Emilio Ingrosso i sms till Aftonbladet.

Tidigare i år stämde Emilio Ingrossos storebror Vito Ingrosso honom på 550 100 kronor. Han hävdade att brodern gjort sig skyldig till varumärkesintrång då han använt hans skyddade varumärke ”Ingrosso” vid lanseringen av livsmedelsprodukter. Vito Ingrosso fick namnet ”Ingrosso” varumärkesskyddat i slutet av november förra året.

Enligt Vito Ingrossos registreringsbevis från Patent- och registreringsverket, som gäller för hans företag, ska ”Ingrosso” användas för varor och tjänster inom livsmedel som oljor, vinäger, charkprodukter, pasta, glass med mera.

– Jag äger varumärket, sa Vito Ingrosso tidigare till Aftonbladet.

Vito Ingrosso stämde sin bror, men har nu återkallat stämningen.
Vito Ingrosso stämde sin bror, men har nu återkallat stämningen.

Anklagas för att ha agerat i ”ond tro”

Emilio Ingrosso och hustrun Åsa Ingrosso höll inte med. De ansåg sig ha en bättre rätt till varumärket och ville att Vito Ingrossos rätt till det skulle hävas.

”Dels genom att vi redan innehar varumärket Ingrosso och har det registrerat hos Patent- och registreringsverket sedan den 28 juni 2019, även genom inarbetning av varumärket sedan lång tid tillbaka”, skrev hustrun Åsa Ingrosso vid kontakt med PRV.

Åsa Ingrosso nämnde som exempel att maken drivit 16 olika restauranger sedan 1994, alla under namnet ”Ingrosso”. Paret driver restaurangkedjan La Perla sedan 2015 och en hemsida med samma namn. De producerar sin egen olivolja under varumärket ”Ingrosso” som säljs i dagligvaruhandeln, pasta, risottoris och röda och vita viner och har gett ut en egen kokbok i det namnet.

Makarna Ingrossos juridiska ombud har påpekat att varumärket ”Ingrosso” har ett väl uppbyggt renommè. Stora investeringar och flera marknadsföringsåtgärder har genomförts för varumärket som associeras med mat, dryck och restaurangverksamhet.

Ombudet har angett att Vito Ingrosso agerat i ”ond tro” då han ansökte om att få äga varumärket. Det innebär att man kan ha fått ett varumärke registrerat som man inte har rätt till. Syftet har varit att sätta käpparna i hjulet för någon annan.

Vito och Emilio Ingrosso bakom Pernilla Wahlgren under Melodifestivalen 1985.
Vito och Emilio Ingrosso bakom Pernilla Wahlgren under Melodifestivalen 1985.

Återkallat stämningen

På tisdagen fastställde Marknadsdomstolen i en dom den förlikning som bröderna ingick den 8 oktober. Av den framgår att Vito Ingrosso har återkallat stämningen. Ingen av bröderna Ingrosso vill att domstolen prövar målet och ingen part gör något anspråk på den andre. Det innebär bland annat att Vito Ingrosso inte har rätt till den begärda ekonomiska ersättningen. Bröderna betalar själva sina rättegångskostnader.

Makarna Ingrosso har tagit tillbaka sitt yrkande om hävning av varumärkesregistrering och begärt att domstolen skriver av målet.

”Ja, det blev en onödig och i våra ögon märklig resa detta”, skriver Emilio Ingrosso i ett sms till Aftonbladet. ”Att behöva slåss för sitt eget namn i familjen. Jag har jobbat med mat i 27 år nu. Vi har lite olika sätt att se på lojalitet jag och min bror. Men det är löst nu och därför kan jag glatt meddela att jag och min fru Åsa alldeles snart släpper ett helt nytt matvarumärke där olivoljan är först ut”.

Vito: Passionerad familj

Emilio och Vito Ingrosso efter genombrottet som dansare 1985.
Emilio och Vito Ingrosso efter genombrottet som dansare 1985.

Vito Ingrosso uppger via mejl att de valde en förlikning för familjens skull.

– Vi behövde alla gå vidare och fokusera framåt.

På frågan om han är nöjd med förlikningen svarar han:

– Både jag och Emilio har stora ambitioner och i det här fallet behövde vi reda ut vad som gäller för att undvika onödiga problem framöver.

Enligt Vito Ingrosso har bröderna nu gjort en uppdelning av varumärket som båda accepterat och kan arbeta vidare med.

Är ni sams nu?

– Vi är en väldigt passionerad familj som jobbar hårt och ibland blir vi osams, sådant händer. Men vi har alltid hittat tillbaka till varandra och det gör vi den här gången också. Det finns många begåvade och viljestarka familjemedlemmar.


Stryktipset i sista stund: Jackpott – expertens skrällar och drag


Publisert:

LÄS VIDARE