Anna Hedenmo berättar sanningen om frågorna till Magda Gad

Efter bråket om intervjun i ”Min sanning”

Uppdaterad 2021-12-10 | Publicerad 2021-12-09

Magda Gad säger att hon fick frågor om sin sexuella identitet i ”Min sanning”, vilket SVT hävdar inte stämmer.

Efter det infekterade bråket avslöjar programledaren Anna Hedenmo nu vad som egentligen sades.

– När man gör personporträtt så måste grundinställningen vara att man kan fråga om allt, säger hon.

Utrikeskorrespondenten och Expressenjournalisten Magda Gad, 46, intervjuades av SVT:s Anna Hedenmo, 60, i säsongspremiären av ”Min sanning”. Efter programmet var Gad missnöjd över hur intervjun genomfördes och på Twitter kritiserade hon flera av de frågor som hade ställts av Hedenmo. Frågorna ska bland annat ha handlat om barnlöshet och Gads biceps.

”Anna Hedenmo frågade mig också hur jag definierar mig sexuellt. Som tur var har någon klokare människa på SVT klippt bort den frågan”, skrev Gad på Twitter.

Hedenmo försvarade sig och menade att hon absolut inte ställt en fråga som handlade om Gads sexuella läggning.

Ord stod mot ord.

Anna Hedenmo mötte krigskorrespondenten och den flerfaldigt prisbelönta reportern Magda Gad i SVT:s ”Min sanning”.
Anna Hedenmo mötte krigskorrespondenten och den flerfaldigt prisbelönta reportern Magda Gad i SVT:s ”Min sanning”.

Berättar om intervjun i ”Min sanning”

SVT vill inte släppa det oklippta materialet varken till Magda Gad, till Aftonbladet eller någon annan.

Nu väljer dock Anna Hedenmo att berätta vad det var för fråga hon faktiskt ställde och om bakgrunden till det hela. De två hade haft ett samtal om Gads tid som reporter på hbtq-tidningen QX.

– Då berättade hon hur hon än idag bär med sig känslan av empati och respekt för transpersoner, att lyssna på de som gått igenom trauman och varit i utsatta positioner. Hon säger att hon lärt sig mycket av det. Och då frågar jag ”och hur mycket var det här din identitet under de här åren?” Det är min fråga, säger Hedenmo.

Gad svarar ”Nej, inte speciellt mycket”, enligt Hedenmo.

– Då kommer nästa fråga från mig; ”och i dag?” Då säger hon bara ”nej”, och sedan går vi vidare i intervjun, säger Hedenmo.

Hon menar att det är en öppen fråga där Gad är fri att svara på det sätt hon själv känner sig bekväm med.

– Min fråga är vidöppen. Man kan tänka sig att hon skulle kunna tolka det som en identitet att företräda människor i utsatta positioner, som transpersoner eller andra i utanförskap. Eller som i dag, när hon ger röst åt fattiga och förtryckta människor i Afghanistan, säger programledaren.

Fast i kontexten med QX är det väl inte konstigt om hon har tolkat det som att det handlar om just sin sexuella läggning?

– Vi ska bara vara noga med orden här. Hon skriver inte att hon tolkar det så, hon skriver att jag frågade om hennes sexuella identitet. Ordet ”sexuellt” har inte förekommit i den här intervjun. Det är det hon sedan twittrar ut och det är därför jag går ut och dementerar det, för det var inte sant. Men jag tror inte att Magda Gad medvetet har ljugit, jag tror att hon minns fel.

Anna Hedenmo, programledare för ”Min sanning”.
Anna Hedenmo, programledare för ”Min sanning”.

Anna Hedenmo van vid kritik

Hedenmo säger att hon är van att få kritik och att folk diskuterar och tycker till om ”Min sanning”. I det här fallet vill hon dock försvara både sig och programmet.

– En del kritiker har utgått från att min sanning är ett utrikesmagasin. Så är det inte. Vi gör personporträtt. Och jag kommer fortsätta ställa frågor om otrohet, cancer, svår sjukdom och barnlöshet. Det är vad det här programmet delvis handlar om.

– När man gör personporträtt så måste grundinställningen vara att man kan fråga om allt, säger Anna Hedenmo.

Magda Gad i SVT:s ”Min sanning”.
Magda Gad i SVT:s ”Min sanning”.

Magda Gad bekräftar och ändrar sig

Aftonbladet har sökt Magda Gad både via samtal och sms. Hon svarar inte i telefonen, men via sms hänvisar hon till sin Twitter.

Där bekräftar hon Anna Hedenmos beskrivning av hur frågorna ställdes under intervjun. I de nya inläggen på Twitter skriver Gad inte något om att Hedenmo skulle ha ställt frågor om hennes sexuella identitet, utan istället om hennes identitet.

”Hon frågade mig två gånger hur jag identifierar mig. Som jag berättat om och om igen. Förr och nu.”

Det stämmer överens med Hedenmos version.

Gad bekräftar också att de pratade om hennes tid på QX precis innan frågan om identitet ställdes.

SVT:s samtal med Magda Gad innan intervjun

Men Gad är fortfarande kritisk till intervjun och tycker att redaktionen för ”Min sanning” borde ha gjort en förintervju med henne innan inspelningen.

Magda Gad på Twitter.
Magda Gad på Twitter.

”Det hade ju varit väldigt enkelt att ringa mig och checka av till exempel: ’Vad är faktiskt ditt driv?’ Eller: ’Identifierar du dig som HBTQ och är det något du vill prata om?’ (självklar kontrollfråga också eftersom jag arbetar i just Afghanistan)”.

Gad skriver också att hon ställde upp på att göra intervjun med premissen att inte prata om sitt privatliv. Katarina Sahlin är redaktör på SVT, och säger till Aftonbladet att det stämmer att Magda Gad först inte ville prata om sitt privatliv.

– Hon skickade ett sms, och då ringde jag upp och sa att vi såklart kommer att prata om hennes värv och allt det fina arbete hon gjort. Men jag förklarade också att ”Min sanning” inte är ett utrikesmagasin utan att det hela handlar om ett personporträtt.

Sahlin upplever att de var överens om vad som skulle komma att tas upp i programmet.

Hon anser att SVT höll sig till överenskommelsen.

– Större delen av programmet handlar om hennes arbete och driv, vi ställde några privata frågor men jag upplevde inte att vi på något sätt var inne och snaskade i hennes privatliv.

LÄS VIDARE