Jätteförlust för bolagen bakom Bråvalla

NÖJE

Det blir ingen Bråvallafestival nästa år.

De anmälda sexbrotten är anledningen, menar arrangörerna.

Samtidigt blöder bolagen bakom festivalen ekonomiskt och har gått över hundra miljoner kronor back de senaste åren.

1 av 2
Det blir ingen Bråvallafestival nästa år.

Det var i lördags som FKP Scorpio meddelade att de ställer in Bråvallafestivalen 2018, på grund av de många övergrepp som skett under festivalen de senaste åren.

– Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen, kärleken till musik och framför allt skadas människor, sa Bråvallagrundaren Folkert Koopmans i ett pressmeddelande.

Många menade samtidigt att de anmälda sexbrotten kanske inte var den enda anledningen. I flera år har FKP Scorpio gått back ekonomiskt.

Nöjesbladet har tagit del av de årsredovisningar som finns tillgängliga för FKP Scorpio Sverige AB, samt moderbolaget FKP Scorpio Nordic AB för räkenskapsåren till och med 2015, och mellan 2011–2015 har bolagen förlorat drygt 104 miljoner kronor, respektive närmare 131 miljoner kronor.

2015 gjorde FKP Scorpio Sverige AB ett minusresultat på 35,8 miljoner kronor.

Sämsta noteringen sedan starten

I sin förvaltningsberättelse förklarade man att de röda siffrorna bland annat berodde på inkomstbortfallet från Bråvalla. Festivalen 2015 ska ha varit den första att uppnå ett negativt resultat på grund av färre besökare. Trots en konkurrensutsatt festivalmarknad i Sverige hoppades man ändå på ett stigande besökarantal och en förbättring angående projektets resultat.

Biljettförsäljningen ökade också mellan 2015 och 2016, från 50 703 till 52 317 sålda biljetter.

Till årets festival sjönk dock siffran, som landade på 45 162 sålda biljetter, vilket är den lägsta noteringen under festivalens fem år.

Slår tillbaka mot kritiken

I en intervju med Nöjesbladet förra året sa Folkert Koopmans att han trots allt var nöjd med den ekonomiska utvecklingen sedan 2011, och enligt honom fanns det då ingen anledning till att man skulle ställa in Bråvalla, så som man gjort med Getaway Rock Festival i Gävle.

– Vi har inte ställt in en festival på 25 år. Så nej, Bråvalla har alltid dragit in pengar. Det gjorde inte Getaway och Hultsfred.

Att ekonomin skulle vara anledningen till att man nu ställer in Bråvallafestivalen, dementerar Folkert Koopmans i ett pressmeddelande:

– Överlag har Bråvalla varit vinstdrivande. Vi förlorade väldigt mycket pengar på Hultsfredsfestivalen, och vi har tjänat pengar på andra festivaler och konserter. Detta är en bransch för de som håller ut, och du måste arbeta långsiktigt för att bygga någonting. Vi har haft och har fortfarande en långsiktig strategi med Bråvalla.

Nöjesbladet söker FKP Scorpio för en kommentar.