Lasse Hallströms hyllning till Gösta Ekman

”Han var min store idol från det ögonblick jag såg honom”

Gösta Ekman har lämnat hela film- och teatersverige i saknad.

Regissören Lasse Hallström sörjer nu sin bortgångne vän.

– Jag vill inte fatta att han är borta, skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

– För mig var Gösta Ekman den stora auktoriteten på så många områden: han var den mest allsidige skådespelaren vi hade, eftersom han utöver drama även behärskade komedi och fars till fulländning. Han var ambitiös och kunnig, en bildad man, skriver Lasse Hallström, 70, i ett mejl.

Det var under natten mellan fredag och lördag som Gösta Ekman somnade in efter en tids sjukdom, 77 år gammal. Han lämnade fru och tre barn efter sig. Ekmans bortgång offentliggjordes av Dramaten, och nu sörjs han av hela film-och teatersverige.

– Han var min store idol från det ögonblick jag såg honom dratta på ändan som Mahatma Ekman i Hasse och Tages Gula Hund-revy, skriver Lasse Hallström.

”Kreativt geni i aktion”

Det var över 50 år sedan som Gösta Ekman slog igenom i revyn med Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Under åren har han fått svenskarna att skratta både med, och åt honom, i roller som Charles Ingvar Jönsson och Papphammar. I mailet hyllar Lasse Hallström den skådespelartalang som Gösta Ekman var.

– Jag hade nöjet att åse honom förvandla en mediokert skriven biroll i Povel Ramels Semlons gröna dalar till ett av programmets komiska höjdpunkter. Jag fick se ett kreativt geni i aktion, ett geni, i ordets sanna/rätta bemärkelse, skriver Lasse Hallström.

Lasse Hallström lärde känna den allvarsamma sidan av Gösta Ekman i korridorerna på Svensk Filmindustri, något som Hallström beskriver som fantastiskt och lärorikt.

– Jag vill inte fatta att han är borta. Han var så MODIG verkligen, när han fick oss att skratta och känna igen/erkänna våra svagheter och tillkortakommanden, avslutar Hallström mejlet.

Publisert:

LÄS VIDARE