Cobains svenska gitarr såld – för rekordbelopp

avBenjamin Ekroth

1 av 2
Kurt Cobain.

En av grungeikonen Kurt Cobains gitarrer har sålts för rekordbelopp.

Gitarren, från svenska Hagström, gick för 725 000 kronor.

Det gör den till den dyraste Hagström-gitarren någonsin.

Nirvana-sångaren Kurt Cobain skulle ha fyllt 50 år i år – om han inte tagit sitt liv 1994. Cobain hade en förkärlek för speciella och udda gitarrer. En av dem var en blåglittrig Hagström, modell Standard 80, som tillverkades i Älvdalen 1960.

Just den en gitarren såldes i helgen för rekord­summan 725 000 kronor.

– Såvitt jag känner till är detta den hittills dyraste Hagströmgitarr som sålts, säger journalisten och Hagströmkännaren Mikael Jansson till Dalarnas Tidningar.

Älskades av stjärnor

Tidigare har en svenskbyggda Hagström-gitarr, som osäkra uppgifter skulle ha tillhört Elvis, sålts för 450 000 kronor. Men i fallet med Kurt Cobains gitarr var den så kallade proveniensen betydligt mer väldokumenterad. Det avgjorde att gitarren blev så dyr.

– Utan den hade en sådan här gitarr i detta skick varit värd kanske 10  000–15  000 kronor, säger Jansson till tidningen.

På 1950-talet började Hagström i Dalarna till­verka gitarrer – fram till att man slog igen 1983. Gitarrerna älskades av många stjärnor – som David Bowie, Jimi Hendrix och Frank Zappa. I dag nytillverkas gitarrerna bland annat i Asien.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nirvana