Cobains svenska gitarr såld – för rekordbelopp

1 av 2
Kurt Cobain.

avBenjamin Ekroth

NÖJE

En av grungeikonen Kurt Cobains gitarrer har sålts för rekordbelopp.

Gitarren, från svenska Hagström, gick för 725 000 kronor.

Det gör den till den dyraste Hagström-gitarren någonsin.

Nirvana-sångaren Kurt Cobain skulle ha fyllt 50 år i år – om han inte tagit sitt liv 1994. Cobain hade en förkärlek för speciella och udda gitarrer. En av dem var en blåglittrig Hagström, modell Standard 80, som tillverkades i Älvdalen 1960.

Just den en gitarren såldes i helgen för rekord­summan 725 000 kronor.

– Såvitt jag känner till är detta den hittills dyraste Hagströmgitarr som sålts, säger journalisten och Hagströmkännaren Mikael Jansson till Dalarnas Tidningar.

Älskades av stjärnor

Tidigare har en svenskbyggda Hagström-gitarr, som osäkra uppgifter skulle ha tillhört Elvis, sålts för 450 000 kronor. Men i fallet med Kurt Cobains gitarr var den så kallade proveniensen betydligt mer väldokumenterad. Det avgjorde att gitarren blev så dyr.

– Utan den hade en sådan här gitarr i detta skick varit värd kanske 10  000–15  000 kronor, säger Jansson till tidningen.

På 1950-talet började Hagström i Dalarna till­verka gitarrer – fram till att man slog igen 1983. Gitarrerna älskades av många stjärnor – som David Bowie, Jimi Hendrix och Frank Zappa. I dag nytillverkas gitarrerna bland annat i Asien.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nirvana