PRESENTERAS AV

Jon Henrik om chocken: "Vännerna kommer tillbaka"

avFrida Söderlund

SKELLEFTEÅ. En av dem dog bara veckor innan Melodifestivalen.

När det stod klart att han tagit sig till final kände Jon Henrik Fjällgren hur hans döda vänner fanns med honom.

– De kommer till mig i tankarna, säger han.

Wiktoria, 20, fick blackout och Jon Henrik Fjällgren, 29, hamnade i chock.

När den fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen var över hade båda tagit sig till final.

För Jon Henrik Fjällgren och duettpartnern Aninia har det varit en tuff vecka. Jon Henrik drabbades av PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, en månad innan hans medverkan i Melodifestivalen och förlorade kort därefter en av sina närmsta vänner.

– Det har varit så känslosamt. Men nu känner jag mig lycklig. Lycklig att jag klarade det här. Att vi klarade det tillsammans. Att vi kommit såhär långt nu. Och sedan blev det lite chock, säger han.

”Kommer i tankarna”

Vännen är inte den första som gått bort, i ”Talang” 2014 tillägnade Jon Henrik jojken till sin döda vän Daniel, och under veckan har artisten kämpat med känslorna. När det stod klart att han tagit sig till finalen kom sorgen över honom igen.

Vännerna kom tillbaka till honom.

– Det var sorg och glädje, och ett ”äntligen”. Mycket sorg för alla mina vänner som gick bort. De kommer ju tillbaka till mig i tankarna. De gör det när jag lyckas med någonting. Men jag önskar att de hade fått vara här och sett det här, säger han.

– Första tanken när det stod klart att vi gått till final var ”hur fan ska jag klara det här nu”. Jag hade så mycket känslor i kroppen.

Vad skulle dina vänner säga till dig om du var här?

– (tystnad) You did it. Du gjorde det.

Varken Jon Henrik eller Aninia hade vågat tro på en finalplats.

– Jag trodde inte vi skulle till final. Det var ett sånt starkt startfält. Det var många bra artister det stod mellan och jag tänkte ”det kommer inte gå hela vägen”. Men det gjorde det, säger Jon Henrik.

”Började gråta”

För Wiktoria blev väntan på resultatet en nervpärs. Förra året klämde hon till med en fjärdeplats i finalen och under veckan i Skellefteå har hon kämpat mot nerverna. Väl på plats i greenroom blev allt en blackout.

– Jag började bara gråta. Herregud, jag kommer typ knappt ihåg någonting. I greenroom tappade jag bara allt för att jag var så nervös. Det är bara svart, säger hon.

– Jag ser hur David kommer in och jag börjar asgarva för att jag inte förstår någonting och sedan är det bara ”Sverige, vi har ett resultat” och jag går till final.

I tisdags fick artisten panik när pressen blev för stor och de första repetitionerna satt inte som de skulle. Men när direktsändningen väl kom satt allt på plats. Precis som Jon Henrik hade Wiktoria hela sin familj på plats i arenan.

– Det är så mycket känslor i min kropp just nu. Jag har tänkt så mycket ”vad kommer folk tycka, kommer de tycka om mig i år eller inte”. Folk tyckte om ”Save me” så himla mycket och att de röstat mig till final igen betyder så mycket för mig därför, säger hon.

– Repen började inte direkt jättebra i veckan men sen har allt bara blivit bättre och bättre. Jag mår så bra nu!

ARTIKELN HANDLAR OM